Tadić posetio RTB Bor i najavio strateškog partnera za US Steel

316 0

BOR,30. januara 2012. (Saša Trifunović, Ist media) Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar životne sredine, rudarstva i prostronog planiranja Oliver Dulić, posetili su danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

 

 

Tadić na mestu buduće topionice bakra (Foto: Saša Trifunović)

 

Oni su obišli radove na izgradnji nove ekološke topionice bakra čiji se početak rada očekuje 2014, postrojenje za reciklažu guma teških kamiona dampera, a potom su sišli i na 11. horizont rudnika “Jama”, gde je na dubini od 300 metara sagrađena prostorija sa šankom i stolovima za potrebe rudarskog turizma.

 

Nova topionica bakra, još ispod nulte tačke (Foto: Saša Trifunović)

 

Pogon za reciklažu guma dampera (Foto: Saša Trifunović)

 

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, krajem godine je najavio razvoj rudarskog turizma, što podrazumeva posete ekskurzija borskoj Jami, ali i safari stazu oko napuštenog rudarskog kopa.

 

“Čak 95 odsto Borana nikada nije sišlo u Jamu i videlo kako rudari zarađuju hleb. To moramo da promenimo”, rekao je direktor kombinata bakra.

 

Rudari na smotri kod Tadića (Foto: Saša Trifunović)

 

Na 11. hoorizintu turistička atrakcija 300 metara "underground"

 

Buduće turiste će dočekati rudari (Foto: Saša Trifunović)

 

Prostorije za okrepljenje turista na koti -300 (Foto: Saša Trifunović)

 

Zidove krasi bakarna dekoracija (Foto: Saša Trifunović)

 

Spaskovski je danas kao realno veliki potencijal RTB-a, najavio otvaranje novog rudnog ležišta nedaleko od Bora, gde bi se otvorio nov površinski kop.

 

On, međutim, danas nije mogao da sa sigurnošću kaže koji je sadržaj bakra i plemenitih metala u rudi na toj lokaciji, ali je istakao da je procenat ovih metala znatno veći nego na sadašnjim eksploatacionim ležištima u Boru.

 

Spaskovski je ocenio da rudarstvo u Boru ima perspektivu, da se za ovo zanimanje ponovo školuju kadrovi, kao i da će već ove godine iz srednje škole izaći 60 budućih radnika RTB-a.

 

Predsednik Boris Tadić je podsetio da je republika Srbija sa RTB-om učinila veliki korak kada su u pitanju rudarsko-geološka istraživanja i investiranje u vađenje i preradu rude.

 

“Za Bor je od presudne važnosti kako će izgledati proces prerade rude ali i zaštita životne sredine”, naglasio je Boris Tadić.

 

 

Tadić: Pregovaramo u vezi US Steel-a

 

Predsednik Tadić je izjavio danas da Vlada Srbije već pregovora sa strateškim partnerom o preuzimanju smederevske železare.

 

“Budući strateški partner treba da ispuni dva uslova – da ima rudu gvožđa i koks koji je potreban za proizvodnju čelika”, rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska RTB.

 

Tadić je istakao da država od američkog Ju-Es stila (US Steel) preuzima smederevsku železaru ne da bi bila vlasnik tog preduzeća, već da ljudi, koji u njemu rade, ne bi ostali bez posla,a proizvodnja zaustavljena.

 

“Države nisu za to da se bave proizvodnjom već da sačuvaju radna mesta”, rekao je Tadić i dodao da bi gašenjem železare ostalo bez posla više od 5.500 ljudi, a indirektno oko 100 hiljada.

 

Predsednik Srbije je dodao da su razgovori sa potecijalnim investitorima započeli onog momenta kada se saznalo da Ju-Es stil namerava da se povuče iz Srbije.

 

“Ne možemo da obećamo da ćemo u skorije vreme pronaći rešenje za železaru, ali verujemo da je to moguće”, dodao je Tadić.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Ovo je prvi put da vidim nesto o novoj topionoci, jeste da je jedna slika i malo teksta, ali sam video da gradiliste makar postoji. Posto pitam jos od kad da li se uopste radi, i niko nista ne zna. Neki kazu radi se iznutra, u vec nekoj postojecoj hali. A ja nigde jos ne videh neko vece gradisliste i neki posao..
    E sad da vidimo kako ce to da ide. Stizu izbori..

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X