Sve više dokaza o PRENOŠENJA KORONA VIRUSA VAZDUHOM i do 10 metara

74 0
korona

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da se pojavljuju dokazi o širenju korona virusa vazduhom upozoravajući da se „epidemije ubrzava u svetu“.

Priznajemo da se pojavljuju dokazi i zbog toga moramo da budemo otvoreni i razumemo sve puteve prenošenja (virusa), rekla je zvaničnica SZO Benedeta Alegranci (Benedetta Allegranzi).

Grupa svetskih naučnika u ponedeljak je upozorila na tu mogućnost.

Ne treba da isključimo mogućnost prenošenja virusa vazduhom na javnim mestima, posebno punim ljudi. Još treba da prikupimo i razmotrimo dokaze“, rekla je ona preporučujući provetravanje zatvorenih prostora i držanje fizičkog odstojanja. „Kada to nije moguće onda preporučujemo nošenje zaštitne maske“, dodala je ona.

Medjunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je u ponedeljak SZO i druge nadležne da priznaju da korona virus može da se širi u vazduhu znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promene smernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove nedelje u naučnom časopisu Univerziteta Oksford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala „izvan svake sumnje“ da virusi mogu da putuju kroz vazduh desetinama metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi korona virus.

Sa svoje strane, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Grebrejesus (Ghebreyesus) upozorio je danas da epidemija nastavlja da se širi i da još nije dostigla vrhunac.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X