Svo proizvedeno zlato u Ziđinu prodato je Narodnoj banci Srbije. Do sada 5,742 tone

138 0
zlato zijin

 

Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala 5,742 tone zlata, koliko je i proizvedeno u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji u kojoj država Srbija ima 37 posto vlasništva.

Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Ziđin bi mogao da traži dozvolu za izvoz. To se do sada nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji, naveli su u ovoj kompaniji.

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima, a gotovo sva količina zlata, koja Srbiju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena u Ziđin-u.

Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato.

Iako se u Boru zlato proizvodi od osnivanja rudnika 1903. godine, zvanična statistika o dobijenoj količini žutog metala vodi se od 1938. godine. Od tada do decembra 2018. u nekadašnjem RTB-u Bor proizvedeno je oko 160 tona zlata.

Kilogram zlata je 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X