Društvo

Svinjska kuga na teritoriji Bora. Produžena vanredna situacija

 

Na teritoriji grada Bora u prethodne dve nedelje evidentirana je svinjska kuga, rečeno je na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije.

Po jedan slučaj registrovan je u Brestovcu i Zlotu, pa se svi koji čuvaju domaće životinje pozivaju da povedu više računa o bezbednosti svojih životinja i na koji način upravljaju svojim domaćinstvima.

Nema mesta panici ali građani treba da budu prisebni. Očigledno je da je došlo do kontaminacije između divljih i domaćih životinja, a verujem i da su kiše i poplave doprinele širenju zaraze, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Član štaba Danijel Aleksić, upozorio je da se radi o bolesti koja se vrlo brzo širi i koja je netipična za naše područje.

Zato smo doneli operativni plan odbrane od afričke kuge svinja. Taj plan pre svega sadrži zakonski osnov za delovanje u tim situacijama, sadrži lokacije koje su proverene i koje mogu poslužiti za sahranjivanje uginulih svinja i imamo zadužene koji će pratiti situaciju na terenu i o tome obaveštavati veterinarsku inspekciju, rekao je Aleksić.

Kada je reč o posledicama poplava, rečeno je da je određena šteta nastala na ukupno 345 kilometara puteva ali da će za sanaciju biti angažovana mehanizacija JKP 3. oktobar.

Prethodno je i kompanija Srbija Ziđin Koper na raspolaganje u sanaciji poplava stavila svoju mehanizaciju.

Za sanaciju posledica poplava, jučerašnjim rebalansom izdvojeno je 100 miliona dinara.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U OŠ “Dušan Radović” završena školska godina na najhumaniji način – Akcijom “Za dečije srce bez mane”

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci i zaposleni u Srbija Ziđin Koper čistili priobalje Borskog jezera

Ist Media

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X