DruštvoTema danaНекатегоризовано

Svetska zdravstvena organizacija: Mesne prerađevine na listi kancerogenih proizvoda

SRBIJA – Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj prema kome su mesne prerađevine zvanično na listi kancerogenih proizvoda.

 

preradjevinePo odluci Međunarodne agencije za istraživanja o raku (IARC) mesne prerađevine kao što su slanina, kobasice, šunka i ostale prerađevine svrstavaju se u štetne kancerogene materije prve grupe kada je reč o opasnosti po zdravlje ljudi, i to u rangu sa cigaretama, azbestom i dizel gorivom.

 

Izveštaj ove grupe zasnovan je na istraživanjima o povezanosti crvenog mesa i prerađevina i karcinoma.

 

Prema izveštaju, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava rizik od raka debelog creva za 18 odsto.

 

SZO je saopštila da prerađevine mogu da budu uzrok obolevanja od karcinoma, a u izveštaju se navodi da je i crveno meso, u koje spadaju teletina, govedina, jagnjetina, ovčetina, meso koza i konja, u celini “verovatno kancerogeno”, iako za to postoje ograničeni dokazi.

 

Međutim, SZO u izveštaju navodi i da crveno meso može biti korisno za zdravlje.

 

crveno meso“Crveno meso sadrži proteine od izuzetne biološke vrednosti i važne nutricijente kao što su vitamin B, gvožđe i cink, a njegova masnoća varira zavisno od vrste, starosti, roda, načina ishrane i dela tela životinje. Procesuiranje mesa, konzerviranjem ili dimljenjem, može da rezultira kancerogenim hemikalijama. Kuvanje poboljšava svarljivost i ukus mesa, ali može da proizvede i kancerogene materije. Priprema na visokoj temperaturi, kao što je prženje u tiganju, ili na roštilju proizvodi najveće količine tih štetnih hemikalija” – navodi se u izveštaju AIRC.

 

Problem, po svemu sudeći, nije toliko u samom mesu, koliko u procesu obrade istog, njegovog usoljavanja, fermentacije, dimljenja, dodavanja konzervansa, aditiva i pojačivača ukusa.

 

“Meso ima značajnu ulogu u ishrani i njegovo potpuno proterivanje sa trpeze moglo bi da ima loše posledice po zdravlje” – rekao je za “Novosti” profesor dr Branko Jakovljević, specijalista za ishranu Instituta za higijenu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. – “Ono što predstavlja rizik su nitrati i hemikalije koje se dodaju pri njegovoj obradi. Mnoge studije su pokazale povezanost između konzumiranja mesnih prerađevina i karcinoma digestivnog trakta, pre svega želuca. Zato je preporuka da se mesne prerađevine svedu na minimum, najbolje da se uopšte ne konzumiraju.” naglasio je on.

 

Profesor dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka rekao je za “Novosti” da je poznato da u dimu postoje kancerogeni agensi, ali i da su se početkom 19. veka ti proizvodi mnogo više konzumirali, a da je pritom stopa obolevanja i smrtnosti od karcinoma bila značajno manja nego sada. On je naglasio da je izgleda veći problem u raznim hemikalijama koje se dodaju prerađevinama, koje su “noviji izum”, da bi one imale ukus i trajnost.

 

B0070P 0133

 

“Veterinarska inspekcija mora da proveri ima li sumnjivih životinja na farmama, i dakontroliše sve, od istovara, vađenja i pregleda organa, limfnih čvorova, da se proverava na leukozu i tuberkolozu. Tek kada dobijemo zdravo meso, može da ide u preradu. A, mi uvozimo separisano meso, trtice, kosti i sav mesni otpad i od toga pravimo viršle. Time na zapadu ni mačke i pse ne hrane.”  rekao je za “Novosti” veterinar Miroslav Stojšić, nekadašnji načelnik Republičke veterinarske inspekcije.

On je istakao da, ako hoćemo zdravo meso na trpezi, moramo da imamo dobru regulativu i da zabranimo kancerogene aditive koji se dodaju mesnim prerađevinama.

 

“Bezrezervno podržavamo odgovoran profesionalan rad SZO i upozorenje o opasnosti konzumiranja mesnih prerađevina” – rekao je Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije u izjavi za “Novosti”. “Bilo je i ranije preporuka da se smanji unos tih namirnica. Očekujem da će doprineti povećanju odgovornosti svih u lancu ishrane za veću bezbednost i kvalitet hrane, pa i ovih proizvoda.” naglasio je on.

 

(Večernje novosti)

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X