DruštvoНекатегоризовано

Sve više obolelih od ujeda komaraca. Savet: Kako se zaštititi od virusa zapadnog Nila

S obzirom na to da su smešteni u intenzivnoj nezi, njihovo zdravstveno stanje je kritično. Na ovom odeljenju nalazi se 20 bolesnika, ali je virus potvrđen samo kod njih petoro.

 

“Većina njih je teško bolesna, u komi je i samim tim priključeni su na aparate za veštačko disanje” objašnjava dr Olga Dulović, zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

 

Foto: Zoran Raš

 

Ona kaže da su pacijenti u bolnicu dovoženi bez svesti, tako da je izostala informacija da li su oni negde putovali i da li ih je ujeo komarac. Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je da je još 16 osoba obolelo od ovog virusa koji prenose zaraženi komarci, tako da je do sada ukupno zaraženo 37 ljudi.

 

Profil pacijenata koji su oboleli od groznice Zapadnog Nila, kao i onih za koje se sumnja da jesu, skoro je identičan. Izuzev jednog pacijenta koji je putovao u Grčku i Crnu Goru i jednog koji je u Srbiju došao iz Nemačke, ostali oboleli nisu išli van granica zemlje.

 

Svi pacijenti imaju više od 50 godina, žive blizu šuma i reka ili tu imaju vikendice u koje su često dolazili tokom leta.

 

Među obolelima ima stanovnika beogradskih opština Palilula, Obrenovac i Grocka koji su se zarazili boraveći u vikendicama na obalama Save i Dunava.

 

Epidemiolozi upozoravaju da su virusu najviše izloženi pecaroši.

 

Veterinarski specijalistički institut Kraljevo je na 150 zbirnih uzoraka sa beogradskih obala Save i Dunava utvrdio prisustvo virusa Zapadnog Nila kod 10 komaraca, čime je i zvanično potvrđeno da su komarci u Srbiji nosioci ovog virusa.

 

“Budući da su ptice rezervoari ovog virusa, a da su komarci samo njegov nosilac, u predstojećem periodu nužno je ispitati potencijalne rezervoare divljih i domaćih ptica. Takođe, prosledićemo zahtev ministarstvima zdravlja i poljoprivrede da se priključe pregledu sliva od Bačke Topole do Kladova i celog sliva Save. Do tada, građani mogu očekivati nastavak akcije zaprašivanja komaraca”, kaže prof. dr Milutin Đorđević sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

 

SAVET

Domaći komarac prenosilac

Tokom šest meseci intenzivnog istraživanja i 100 dana rada na terenu, nije detektovan nijedan tigrasti komarac, već je zaključeno da su prenosioci virusa obični komarci.

“Kućni komarac je taj koji nas ugrožava, a preventivna zaštita stanovništva je ključna. To znači da treba izbegavati šetnju ujutru i uveče, kada su komarci najaktivniji i šetnju pored reka i šuma, treba nositi odeću dugih rukava i nogavica, otkrivene delove tela štititi nanošenjem repelenata (izuzev kod dece do tri godine) i postavljati mreže na prozorima i vratima” ističe prof. dr Novica Stanković sa VMA.

 

izvor: Blic ( Sonja Todorović/Miljana Leskovac)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X