Sve manje prvaka u borskim osnovnim školama. Za sada bez otpuštanja učitelja

1182 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Ove godine prvi razred osnovne škole u opštini Bor, upisaće oko 400 prvaka, što je podatak sličan onom iz prethodne dve godine. Međutim, pre samo pet godina, u Boru je učenika prvog razreda bilo više za čak dva odeljenja. Koordinator rada borskih osnovnih škola, Radiša Petković, navodi da se i u naredne dve godine očekuje da se broj dece koja kreću u prvi razred smanji, kao posledica niske stope nataliteta u tim godinama.

 

„Naredne dve godine će broj upisanih prvaka možda pasti i za 20-30 učenika, dok nakon toga očekujemo da se broj prvaka ponovo poveća i dođe do 430-440 učenika“, kaže Petković za IST Media.

 

Smanjenje broja učenika negativno utiče i na broj zaposlenih u borskim školama.

 

skola branko radicevic
Sve manje dece u školama kao posledica niske stope nataliteta

 

Osnovna škola „3. oktobar“, koja je decenijama unazad upisivala po pet odeljenja u prvom razredu, ove godine primorana je da taj broj smanji za jedno odeljenje. Slična situacija je i u školi „Vuk Kradžić“, gde će umesto tri, biti upisana svega dva odeljenja prvog razreda.

 

Ipak, po jedan učitelj iz obe ove osnovne škole, neće biti proglašeni tehnološkim viškovima, već će biti angažovani u produženom boravku koji se od ove godine otvara u tim školama i koji je namenjen učenicima prvog i drugog razreda.

 

Pre dvadesetak godina u borskoj opštini je prvi razred upisivalo oko 800 učenika, što je dvostruko više u odnosu na sadašnji broj prvaka.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X