Svaki punoletni građanin dobiće 100 evra. Za ublažavanje posledica epidemije na privredu 5,1 milijardu evra

105 0

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su danas Paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije koronavirusa, vredan 5,1 milijardu evra.

Paket ekonomskih mera države podrazumeva ukupno devet mera, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara, što je kako je naveo Mali polovina našeg godišnjeg budžeta i 11 odsto našeg BDP-a.

Od tih devet, tri su mere poreske politike, po dve su direktna pomoć privatnom sektoru i mere za očuvanje likvidnosti privrede, a kao ostale mere navodi se moratorijum dividendi do kraja godine i fiskalni stimulans – odnosno direktna pomoć svim punoletnim građanima.

Međutim, na podršku ne mogu da računaju oni privredni subjekti koji su tokom varednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene na određeno vreme, kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja, kao i oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta.

On je saopštio da će svi punoletni građani Srbije dobiti direktnu pomoć od 100 evra, za šta će biti izdvojeno oko 70 milijardi dinara iz budžeta, ocenivši da je to veliki znak podrške i želje da se unese doza optimizma.

Mali je najavio da će Vlada Srbije u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede.

Vlada ostaje dosledna tome da u javnom sektoru nema smanjenja plata, niti otpuštanja, niti smanjenja penzija, jer ima dovoljno novca u budžetu, naveo je on, dodavši da će se Vlada truditi da poštuje sve obaveze koje ima prema privatnom sektoru.

Postojaće krediti iza kojih stoji država, odnosno krediti u kojima banke nemaju veliki rizik, što je važno jer će preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća taj novac i dobiti za obrtna sredstva, za likvidnost, istakao je on.

Ministar je najavio da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus.

On je naglasio da je to jedna od mera države, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

Prema njegovim rečima, osim te mere, država predlaže i podršku u iznosu od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima, koji su dobili rešenje o prekidu rada, zbog toga što po Zakonu o radu kada se dobije u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci.

Ministar finansija je izjavio da je u okviru poreske politike država kao podršku privredi donela tri mere, a koje znače da će na sebe preuzeti trošak preduzeća u iznosu od 1,3 milijardi evra.

Mali je naveo da su te mere: odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća u periodu trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od tri meseca, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. i oslobađanje plaćanja od PDV-a za sve one koji doniraju i bave se donacijama.

Kako je objasnio, država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabruje preduzeća da zadrže punu zaposlenost i da ne otpuštaju radnike.

Svim privatnim preduzećima dajemo mogućnost da ove obaveze isplate u 24 jednake mesečne rate, ali ne pre januara 2021. godine. Pokazujemo snagu time što 1,3 milijarde evra obaveze koje bi imala privredna društva preuzimamo na sebe, zaključio je Mali.

Čadež je rekao da je država prihvatila 90 odsto predloga različitih udruženja i asocijacija privrednika i da će usvojeni paket mera sačuvati radna mesta, likvidnost i proizvodnju u zemlji.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X