Društvo

Sutra se nastavljaju pregovori sindikata i poslovodstva Ziđin. O Kolektivnom ugovoru i sa ambasadorkom Kine

Sindikat -Ziđin

 

Direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji Serbia Zijin Copper (Ziđin) Zhaoyu Huang (Džaoi Huan), izjavio je danas da je, uprkos neslaganjima sa sindikatima u vezi sa novim Kolektivnim ugovorom, saradnja ipak bila na visokom nivou, te da očekuje nastavak pregovora i pozitivan ishod kojim bi bile zadovoljne obe strane.

Zarade neće biti smanjene, novi pravilnik o radu koji je danas predočen sindikatu pisan je prema svim zakonskim propisima Republike Srbije. Zadržana je većina sadržaja iz prethodnog kolektivnog ugovora. Mi želimo reformu sistema za obračunavanje zarada i socijalnih nadoknada koje će biti definisane prema radnim mestima. Naša osnovna mesečna zarada je recimo 70 hiljada, ako pratimo osnovnu cenu rada onda će plata biti manja. Nećemo dozvoliti da uradimo ništa protiv zakonito i zarade će biti uvek veće od onih koji je propisala država, rekao je Huang.

Kakva će biti plata zavisi od uspešnosti kompanije i to je ono što razlikuje naša mišljenja, dodao je Džaoi Huan. O otkazima zaposlenih ne razmišljaju, njihov cilj je, kako je rekao, napredak radnika zajedno sa kompanijom.

Na pitanja novinara o članu 142 prethodnog Kolektivnog ugovora na kome su  sindikati insistirali, a koji kaže da novi ugovor ne može biti nepovoljniji od prethodnog, Džaoi Huan je dokument uputio na tumačenje stručnjaku iz radnog prava i napomenuo da “kad istekne kolektivni ugovor, ističu i sve uredbe u njemu”.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su ipak jedinstveni u odluci da od ponedeljka 28.juna započnu sa protestima i da neće pristati na uslove iz novog Pravilnika o radu koji im je danas predstavio poslodavac. Prema ranijoj najavi, protesti će trajati svakog dana od 15 do 17 sati, bez prekida proizvodnje.

Dogovor između poslodavca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru nije postignut ni nakon šest meseci pregovora.

Kolektivnim ugovorom koji je ponudio poslodavac znatno se umanjuju prava zaposlenih. Sindikati sve vreme pregovora žele da zadrže zaradu koju su zaposleni imali, braneći je stavom aktuelnog kolektivnog ugovora po kome naredni kolektivni ugovor ne može da sadrži manja prava od postojećih, izričit je Časlav Gavrić, glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“.

On je dodao da sindikati argumentovano brane zarade i prava zaposlenih na osnovu profita koje poslodavac ostvaruje.

Podršku zaposlenima u Ziđinu pružio je i sindikat metalaca Srbije.

Predstavnici kompanije žele da gumicom izbrišu sve radnike koji imaju preko 30 godina radnog staža. Kažu da su došli da odvoje rad od nerada. Sa tim neradom su zaradili 700 miiona, da li to neradnik može da zaradi, istakao je Zoran Marković predsednik samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Čedanka Andrić, izvršni sekretar Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ podržava najavljene proteste. Ukoliko bude pritisaka na radnike i članove sindikata, obratiće se i međunarodnim sindikalnim organizacijama kako se ne bi izdali ciljevi zaposlenih u kompaniji Ziđin.

Vratićemo se za pregovarački sto, ali ćemo pregovarati isključivo o Kolektivnom ugovoru, o pravilniku nemamo šta da razgovaramo. Niko ne pregovara da bi dobio manje, samo više. Kolege su dale argumente kako do tog više da se dođe. Radi se o kompaniji koja ide samo napred sa profitom, onda ne može da ide unazad sa zaradama.

Nastavak sledi sutra, za kada je zakazan sastanak predstavnika sindikata, ambasade NR Kine i predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X