Sudovi pred kolapsom zbog tužbi protiv banaka

43 0
Vrhovni kasacioni sud, foto: N1

Sve veći broj tužbi gradjana Srbije protiv banaka, najčešće zbog nezakoniotog obračuna troškova kredita, bukvano preti da blokira rad sudova, a ostala ročišta se zbog toga zakazuju za 2022. godinu, rekla je predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Ivana Josifović, prenele su „Večernje novosti“.

Josifović je za današenje Novosti navela da je priliv tužbi toliki da sudovi ne stižu da se bave ostalim predmetima iz gradjanske materije, dodajući da oglasa za zastupanje onih koji tuže banke ima i na autobuskim stajalištima i banderama.

Samo za jedan dan u osnovni sud u Novom Sadu stiglo je 1.500 tužbi protiv banaka, pa su angažovani upisničari iz gradjanske i krivične materije da pomognu da se predmeti formiraju i zavededu, rekla je Josifović.

Kako pišu „Večernje novosti“, u Prvom osnovnom sudu je samo od pošetka ove godine, do 20. novembra primljeno 39.030 parničnih predmeta u kojima se kao stranka pojavljuje banka.

U više od 99 odsto slušajeva banka je u svojstvu tuženog i to po osnovama spora ‘neosnovano bogaćenje’ i ‘utvrdjenje’. Pomenutih 39.303 predmeta čini 76,1 odsto ukupno primljenih predmeta u P upisniku ove godine“, rekla je za list PR Prvog osnovnog suda Bojana Stanković.

Kako je dodala, podeljeno sa trenutnim brojem postupajućih sudija u parnici, svako od njijh je u proseku primio po gotovo 90 predmeta u kojima je stranka banka.

U tekstu se podseća i da je sudska praksa u ovim slučajevima iskristalisana, te da su sve instance potvrdile da banke nisu imale pravo da obradjuju troškove kredita.

Situacija je jasna sve do Vrhovnog kasacionog suda, koji odbacuje zahteve za reviziju postupka koje podnose banke, ali one uprkos tome ne prihvataju sudsku praksu, naveo je list.

Zbog toga je Udruženje sudija i tužilaca pozvalo državu da formira radnu grupu i nadje način da zaštiti sudski sistem zbog gradjana, kojima će usred preopterećenosti sudova, biti ugroženo pravo na sudjenje u razumnom roku.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X