Društvo

Studija Batuta završena, ali ne i objavljena! Zašto se krije od javnosti?

Bratislava Matić Savićević, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”:
“​Građani Bora najviše oboljevaju od svih kategorija karcinoma, ali se apsolutno izdvaja karcinom bronhije i pluća kao dominantni uzrok i nevezano za pol. Tako da je to već na neki način dokaz da postoji neka opšta izloženost, znači izloženost populacije.”

 

BOR – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” nikada nije objavio studiju koju je uradio na prostoru Bora, a koja pokazuje alarmantne podatke po pitanju zdravlja građana Bora.

Studija “Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji”, rađena tokom 2018. i 2019. godine, pokazala je da stanovništvo grada Bora, koje je izloženo industrijskim zagađenjem, značajno više oboljeva od svih vrsta malignih tumora nego ostatak populacije u Srbiji.

Tim neformalne grupe „Mladi menjaju“ pokušao je da dođe do celokupne studije koja, iako završena, nigde se ne može naći na internetu. Razgovarali su sa jednim od autora studije Višom Tasićem, i zatražili da ovaj dokument podeli sa njima. On im je odgovorio da on na to nema pravo!

“Niko od nas koji smo bili učesnici projekta nema kao pojedinac pravo da te podatke iznosi mimo zvanične institucije koja je vodila projekat” kazao je Viša Tasić.

Dodaje da dok god Batut, kao izdavač studije ne da zeleno svetlo, ona neće biti javno dostupna.

Tim neformalne grupe „Mladi menjaju“ postavio je pitanje i predstavniku Batuta, Bratislavi Matić Savićević, koja je bila i vođa celog projekta.

Članovi projektnog tima na projektu
Članovi projektnog tima studije

„Publikacija je objavljena u hard kopiju u Narodnoj biblioteci. Postoji ISBN broj, znači CIP katalogizacija, ništa nije tajno.“ odgovorila je Bratislava Matić Svaićević.

Pokušavajući da dođe do celokupne studije, tim neformalne grupe „Mladi menjaju“ je potražio studiju u Narodnoj biblioteci Srbije. Dobili su odgovor da štampani primerak još uvek nije stigao. Takođe su saznali da nijedna druga biblioteka ne poseduje ovu građu.

Celokupnu reportažu o ovoj studiji, koju je tim neformalne grupe „Mladi menju“ uradio u sklopu projekta „Mladi protiv aerozagađenja“, možete pročitati na linku OVDE.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X