Društvo

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

blokada krivelj

 

Saopštenje kompanije Srbija Ziđin Koper, koja je zbog blokade centra sela Veliki Krivelj zaustavila proizvodnju u rudniku Novo Cerovo, a potom u bezizlazu pozvala meštane sa “druge strane barikade” da pomognu u otklanjanju blokade kako bi se radnici na prinudnom odmoru vratili na posao i time nastavila porizvodnja bakra, izazvala je negativne reakcije borskih opozicionih stranaka i organizacija.

Smatraju da ovaj način komunikacije samo može proizvesti sukobe među ljudima, komšijama i radnika, i da u tome niko neće profitirati, pa ni kineska kompanija, koja je od decembra 2018. godine većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor.

Mnogi su obećali rešenje za jalovište rudnika Veliki Krivelj. Neke poznajemo

Buduća poslanica u Narodnoj Skupštini i lider Stranke slobode i pravde u Boru Irena Živković, smatra da Ziđin svojim saopštenjem i peticijom radniika koji traže uklanjanje barikada “tera radnike u ‘obračun’ sa meštanima sela, njihovim komšijama, rođacima i prijateljima”.

Umesto da popriča sa njima i ispuni bar jedan od uslova, jer se uslovi tiču isključivo poštovanja zakona ove države, kompanija se odlučila da pošalje radnike na prinudni odmor gde će dobijati 85 odsto od plate. Ni to nije bilo dovoljno, pa je kroz kompaniju krenula i peticija u kojoj navodno radnici sami traže da meštani sela prekinu sa blokadom, upozorila je Irena Živković.

Gradski odbor stranke Narodni pokret Srbije (NPS), sa druge strane, najveći deo krivice svaljuje na lokalnu i republičku vlast, koja, kako su ocenili na konferenciji za novinare, “preko Ziđina žele da posvađaju radnike, međusobno, ali i sa meštanima sela.

Grdska i republička vlast su jedini krivci za stanje u Krivelju i drugim selima. Sutra to čeka i dobar deo gradskog naselja Bor. Gradonačelmik Aleksandar Milikić i ekipa su vodili predstavnike Krivelja na sastanke po Beogradu nebrojeno puta, a umesto rešenja, samo se kupuje vreme, dok se veći deo Kriveljana, poput Oštreljana, sam ne iseli, naveli su u ovoj stranci.

Podsećaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre skoro dve godine javno obećao dolazak u Bor i konkretna rešenja za ugrožena sela, ali da se to nije dogodilo.

I grupa građana Glasno za omladinu, koja je zastupljena u lokalnom parlamentu, smatra da je situacija nakon blokade sela Veliki Krivelj došla do “kritične tačke”.

Ovo je namerno urađeno kako bi se podelilo selo Krivelj. Tražimo od državnih vlasti da smire situaciju i da pokažu saosećanje prema Kriveljanima koji su najugroženiji u ovoj situaciju, a njih pozivamo da se ujedine jer imaju pravo da za svoje vekovno ognjište dobiju najpovoljnije uslove. Niko nema pravo da im određuje da moraju da žrtvuju deo svog ognjišta zarad drugih, kažu u Glasno za omladinu.

Slaviša Karabašević iz organizacije “Eko Agenda 1935” zaključuje da se svaki problem na kraju rešava sporazumno u okviru institucija, a nikako nasilno.

Zato poziva sve strane u pregovorima na mudrost, suzdržanost, toleranciju i dogovor, kao i na što hitnije rešavanje problema sa jasno usvojenim rokovima, u korist meštana, zaposlenih ali i kompanije.

Smatra da Srbija Ziđin Koper ima mogućnosti da na civilizovan način reši problem koji je  “sama izazvala intenzivnim rudarenjem i posledicama takvog rudrenja”, usput nabrajajući sve probleme sa kojima se susreće tamošnje stanovništvo, od zagađenja, do buke i vibracije koje izazivaju oštećenja na objektima u selu Veliki Krivelj.

U međuvremenu, 20. februara je u gradskoj upravi održan sastanak predstavnika gradske vlasti, kompanije Ziđin Koper i meštana koji blokadom traže konkretne poteze u rešavanju problema Kriveljana, a to su jedinstvena tržišna cena otkupa imovine i definisanje parcela na novoj lokaciji Trujkanov potok po individualnim realnim potrebama.

Cilj sastanka je bio i da se (po ko zna koji put) čuju zahtevi dela meštana Krivelja, ali i smire tenzije koje su mogle da dovedu do nemilh događaja.

Meštani posebno insistiraju na nadoknadi nematerijalne štete od 30.000 evra, što je do sada isplaćeno nekim domaćinstvima koji su se odlučili da prodaju svoja imanja.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić nakon sastanka nije dao za pravo ni ljudima na blokadi, mada je rekao da ih razume, ali ni kompaniji koja traži uklanjanje blokade.

On je zato najavio novi sastanak svih zainteresovanih strana, na kome bi se utvrdilo šta su polazne osnove za dalje pregovore i da se na tom principu nastave razgovori.

U Krivelju se i dalje čeka obećani dolazak predsednika Srbije i ponuda rešenja, a on istočnu Srbiju zaobilazi kao da je u karantinu zbog neizlečive bolesti koja se zove PRESELJENJE SELA.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X