Strabag prokopao grad a onda usporio radove

941 0

BOR, (IST Media) Radnici austrijske firme “Strabag”, koja je u Boru dobila posao zamene toplovodnih i vrelovodnih cevi na osnovu donacije KfW banke od dva miliona evra, prekopali su pre više od dve nedelje brojne lokacije u gradu, a onda počeli da odugovlače posao.

 

Osim u centru grada, kanali su prokopani u Novom gradskom centru, kod sportskog centra, u IV Mesnoj zajednici… Iako su se građani ponadali da će posao biti brzo završen, radovi su se otegli u nedogled, a na nekim deonicama radnici se nisu pojavili desetak dana.

 

 HAOS U CENTRUtoplana strabag cevi (4) toplana strabag cevi (5) toplana strabag cevi (6)

 

U centru grada kod Glavne pošte već duže vreme nije moguće parkirati vozilo, a kretanje pešaka je zbog ograđenog prostora i kanala otežano. U IV Mesnoj zajednici stanovnici solitera primorani su da gotovo dve nedelje do glavnog puta gacaju po blatu, jer ne postoji prelaz. Pešacima posao otežavaju i nerazumni vozači koji automobile parkiraju do samog gradiliša, pa prelazak i tog blatnjavog puta predstavlja malu avanturu.

 

Narandžasta plastična ograda koja je postavljena radi bezbednosti dece odavno je oborena, jer su neki pešaci smatrali da će lakše proći krećući se pored kanala dubokih metar i po.

 

Kako bi došli do cevi koje treba zameniti, radnici “Strabaga” nisu imali obzira prema jednom od najlepših parkova. Umesto da pažljivo i ručno stignu do starih cevi, posekli su bor star gotovo pola veka ali i okolno drveće.

 

STRABAG: DOGOVORENA DINAMIKA RADOVA Tehnički rukovodioc firme Strabag iz Beograda Dušan Kocić, juče je bio zatečen ovim problemom, ali je vrlo brzo kontaktirao odgovorne osobe, budući da je za Bor zadužen deo firme iz Zaječara. “Obavešten sam da je juče sa predsednikom opštine održan sastanak na kome se razgovaralo o dinamici radova i planovima. Radovi u centru bi trebalo da budu gotovi do kraja ovog meseca, a ostali radovi u gradu do kraja jula”, rekao nam je Kocić.

 

Zbog ovakvog razvoja situacije, ni predsednik opštine Živorad Petrović nije krio ogorčenje.

 

“Nedopustivo je da jedna ozbiljna firma prekopa ceo rad a onda ne pošalje svoje radnike da dovrše posao. Strabag je na samom početku izabrao potpuno pogrešnu metodu, jer, umesto da rade deo po deo, oni su ceo grad prekopali. Rade nemarno, pauzirajući subotom i nedeljom”, kaže Petrović.

 

On napominje da je zbog takvog ponašanja “Strabaga” uložio protest i KfW banci ali i udruženju Toplana Srbije.

 

“Kako bi se u centru grada sanirali prekopani kanali, naložio sam Toplani da u radove uključi svoje radnike. Za sve poslove koje Toplana odradi biće naplaćeno Strabagu. Osim toga, nadzorni organi su dobili naređenje da ne potpišu ni jedan građevinski dnevnik, na osnovu koga Strabag treba da naplati KfW banci”, kaže prvi čovek opštine.

 

On tvrdi i da će od “Strabaga” insistirati da plati štetu gde god je načinjena. A ona je pričinjena na veštačkoj rečici kod Sportskog centra i u parku kod IV MZ.

 

“Očigledno da ih nije briga gde rade i ništa im ne znači uništavanje grada. Da je za ovaj posao bila angažovana Toplana, sve bi bilo drugačije, bolje i efikasnije”, tvrdi Petrović.

 

 HAOS U IV MZCopy of 20140617_170259 toplana strabag cevi toplana strabag cevi (3) toplana strabag cevi

 

POSLEDNJA INFORMACIJA:

Nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednikom opštine, u centru grada su od jutros uprkos kiši intenzivirani radovi.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X