Sto muka za ljubitelje prirode zbog nemarnosti pojedinaca

268 0

BOR (Milica Živković, IST Media) Da bi došao do svoje omiljene plaže na reci Timok kod Gamzigradske banje, Miodrag Manojlović mora da pregazi preko stotinu plastičnih flaša bačenih kraj reke. Iako postoji nekoliko plaža u prirodnom okruženju, njemu je ova kraj rečne brane, najomiljenija.

 

“Mnogo je razloga zbog kojih često letujem u Gamzigradskoj banji, a kupalište kraj brane je do 90-tih godina bilo primer ekološki čiste sredine. Danas je to ruglo, što me čini jako tužnim” rekao je za IST Media Manojlović, Beograđanin koji je baš u ovom lečilištu u kome je sagradio vikendicu proveo najlepše dane svog detinjstva.

 

photo: S.Trifunović

 

Iako je predeo kraj brane locirana deponija, nadležni iz komunalnog preduzeća u Zaječaru još uvek nisu našli za shodno da ga očiste.

 

Gamzigradska banja je čuveno lečilište, nalazi se desetak kilometra od Zaječara, a na pola puta stiže se do kasnoantičkog lokaliteta “Felix-Romulijana” koji je pre dve godine uvršten na listu svetske baštine UNESCO. Međutim, ni ovaj značajan podatak nije bio dovoljan da se nadležne komunalne službe zainteresuju za okolinu koju sve više posećuju i gosti iz inostranstva.

 

Gamzigradska banja na žalost nije jedini primer nebrige.

 

Divlje deponije sa plastičnim otpadom stalno niču uprkos nastojanjima komunalnih preduzeća da ih koliko toliko održe čistom.

 

Naučnici su dokazali da jednoj plastičnoj flaši ili kesi potrebno do 500 godina da se razgradi, a većina porodica baca oko 40 kilograma plastike godišnje koja može uspešno da se reciklira.

 

Isti problemi mučili su i Borane, jer je Javno komunalno preduzeće “3. Oktobar” locirao desetine deponija u gradu i okolini.

 

Republička akcija “Oplaneti se! Recikliraj” u Boru je shvaćena mnogo ozbiljnije, pa se taj projekat sprovodi u kontinuitetu i trajaće godinu dana.  U drugim gradovima akcija je trajala nedelju dana.

 

„Od svih ovih gradova, jedino smo mi osmislili da to traje tokom cele godine. Imamo stalne aktivnosti, s obzirom da je problem otpada u našem lokalnom akcionom planu i u okružnom ekološkom akcionom planu. U okviru toga, opština Bor do kraja godine treba da dobije objekat reciklažno dvorište sa kontejnerima za reciklažu” rekla nam je Nataša Ranđelović, menadžer ovog projekta.

 

Projekat je krenuo edukacijom tokom decembra i januara.

 

“Obilazili smo škole i sa osnovcima, srednjoškolcima i studentima kroz kreativne radionice vezane za reciklažu objašnjavali njen značaj. Da bi projekat bio interesantniji i privukao pažnju dece, organizujemo razna takmičenja koja su zasnovana na znanju o reciklaži” objasnila je Ranđelovićka.

 

Jedan od najvećin poduhvata je bilo takmičenje u skupljanju otpada. Škole koje su sakupile najviše, uglavnom bačene elektronske aparate, dobile su nagrade. Tom prilikom je sakupiljeno oko sedam tona raznog otpada.

 

“U toku ovog projekta mi ustvari sprovodimo mali program kojim smo hteli da osvestimo ljude da recikliraju“ objasnila nam je glavni cilj ove akcije Ranđelovićka.

 

Kako bi se rešio problem sa otpadnom pet (plastičnom) ambalažom u borskoj opštini, nedavno je u jednom od pogona nekadašnje fabrike “Poliester folija”, koja je 2006. godine privatizovana, otvorena fabrika “Eurofoil”.

 

Investicija u ovaj pogon iznosi oko četiri miliona evra, a kapacitet same fabrike za reciklažu PET otpada biće sedam hiljada tona godišnje.

 

Jedan od vlasnika nove fabrike Zvonko Bebe, na otvaranju je za početak najavio zapošljavanje pedeset ljudi koji će na teritoriji opštine Bor sakupljati PET ambalažu.

 

„Ovaj otpad će se prikupljati najpre samo sa deponija, a nadamo se da će se sakupljati i u specijalizovanim kontejnerima“ očekuje Bebe.

 

Portparol Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Slobodanka Stamenović, pojašnjava da je reciklaža ambalažnog otpada ponovna prerada za prvobitnu namenu ili organsku reciklažu.

 

“Ova sirovina, međutim, zbog štetnosti, ne sme biti iskorišćena u energetske svrhe kao gorivo”, naglasila je ona.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X