Stižu prvi rezultati dobijanja statusa grada. POVEĆANE ZARADE FUNKCIONERA

2470 0
BOR, (IST Media) Članovi Opštinskog veća SO Bor, održali su danas poslednju sednicu ovog tela pod tim nazivom, jer će ubuduće, odlukom Vlade Srbije o dodeljivanju statusa grada, „opštinsko“ biti preimenovano u „gradsko“, a prvu opipljivu promenu osetiće gradska vlast i opštinska uprava kojima će biti povećane zarade.

Osim predloga o promenama i izmenama Statuta opštine Bor, pred odbornicima SO Bor, a ubuduće odbornicima Gradske Skupštine, naći će se predlog odluke o platama i drugim primanjima za izabrana i postavljena lica u organima grada Bora, ali i celoj opštinskoj upravi.

Kako je medijima objašnjeno, plate će biti uvećane po Zakonu o zaradama nameštenika i činovnika. Najveće zarade će biti za zaposlene sa visokom stručnom spremom, zatim sa višom školom, a najmanje će povećanje osetiti zaposleni sa srednjom školom i NKV radnci. Povećanje zarada će biti od 10 do 15 procenata.

Tako će zarada gradonačelnika biti na nivou ostalih gradonačelnika u Srbiji, i iznosiće 95.000 dinara, u odnosu na sadašnjih 79.000 dinara. Zamenik gradonačelnika je do sada zarađivao 71.300 dinara, a ubuduće 88.600, a slično povećanje će imati i predsednik Gradske Skupštine.

Najznačajnije povećanje biće kod članova Gradskog veća koji su do sada primali 38.000 dinara, dok će sa povećanjem zarada iznositi 66.000 dinara.

Pomoćnici predsednika opštine do sada su zarađivali 51.000 dinara a ubuduće će primati 14.000 dinara više.

Načelniku opštinske uprave će zarada biti povećana sa 68.000 na 86.000 dinara, a sekretaru, čija je zarada iznosila 62.000 dinara, od sada će biti 80.000 dinara.

Naznačeno je da neće biti novog zapošljavanja, a budući gradonačelnik Aleksandar Milikić čak očekuje od Vlade Srbije smanjenje kvote broja radnika gradske uprave.

Ono što građani mogu očekivati od dobijanja statusa grada, to je više izdvajanje za kapitalne investicije, budući da će iz državnog budžeta biti uvećani transferi. Ali, to je na dugom štapu i zavisi od odgovornosti sadašnje vlasti.

„Na nama je da sada uradimo transformciju opštinske uprave, i donesemo sve akte i dokumente kao što je Statut grada. Promena nema, menjaju se samo nazivi i umesto „opštinski“ biće dodato „gradski“. Biće uvećani transferi iz republike, biće drugačija organizacija unutar gradske uprave, mnogo više korišćenja držvnih sistema pomoći, preko domaćih i međudržavnih projekata gde opštine nisu mogle da konkurišu“, rekao je budući gradonačelnik.

Očekuje se i da će građani Bora imati korist od reorganizacije gradske uprave, koja će, tvrdi budući gradonačelnik, biti efikasnija, a biće i više novca u budžetu za kapitalne investicije.

Iako građani uveliko govore o osnivanju komunalne policije i Parking servisa, Milikić tvrdi da o tome nije razgovarano.

„Ako želimo da uvedemo Parking servis, prvo moramo da uvedemo parking zone i lokacije. Što se tiče komunalne policije, smatram da je sadašnja komunalna inspekcija dovoljna Boru i da grad neće koristiti poziciju kako bi se vršio neki represivan pritisak na svoje građane“, dodao je on.

Predlozi odluke članova Opštinskog veća, uskoro će se naći na narednom i poslednjem zasedanju Skupštine opštine Bor.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X