Društvo

(VIDEO) Stanovništvo istočne Srbije još u bronzano doba razvijalo nove tehnologije prerade metala

arheolozi Brestovačka banja

BOR, (IST Media) U sklopu međunarodnog istraživačkog projekta o bronzanom dobu na teritoriji severoistočne Srbije senzacionalno otkriće predstavlja nalaz ostataka peći za preradu bakra uz koju je pronađena velika količina šljake, usitnjene rude i keramičkih posuda.

Područje severoistočne Srbije očigledno je već u bronzano doba imalo  značajnu ulogu za metalurški razvoj i razvijanje  novih tehnologija prerade metala kako na Balkanu tako i u širem kontekstu. Ovakvi dokazi o bronzanodbnoj metalurgiji bakra koji se potom, u jednom posebnom procesu, legirao sa kalajem da bi se dobila tražena i cenjena bronza, izuzetno su retki u celoj Evropi, kaže arheolog Mario Gavranović, zamenik direktora Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju – OREA Austrijske akademije nauka.

Slične peći su osim na Čoka Njici pronađene i na obliženjim lokalitetu Ružana u Banjskom polju.

Gavranović kaže da je, posle izvanrednih prošlogodišnjih rezultata, kada je otkrivena velika nekropola sa spaljnim pokojnicima na lokalitetu Hajdučka česma kod Banjskog polja, te istražvanjima ustanovljena bronzanodobna prerada bakarne rude na nalazištu Trnjane, istraživački tim ove godine proširen učešćem studenata sa bečkog i beogradskog univerziteta, a u rad su uključeni i stručnjaci  iz oblasti antropologije i praistorijske metalurgije.

Prve analize nalaza ukazale su da su se u grobovima otkrivenim prošle godine na Hajdučkoj česmi nalazili spaljeni ostaci  dece starosti do 10 godina, koji su nakon kremiranja stavljeni u urne koje su zatim položene unutar kružnih kamenih konstrukcija odnosno grobnih mjesta, kaže Gavranović.

Kao veliko iznenađnje on apostrofira i rezultate koji su pokazali da se radi o grobovima koji datiraju u periodu između 1800 i 1600 godine pr. n. e. i početak srednjeg bronzanog doba, iako se do sada smatralo da takvi grobovi pripadaju periodu poznog bronzanog doba (1400-1000 pr. n. e.).

Ove godine otkriveno je deset novih grobova na drugom delu nekropole koja prema snimcima učinjenim geomagnetskim radarom obuhvata oko između 80 i 100 grobnica, naglašava ovaj arheolog.

Pored urni, pronađeni su kremički pršljenci kao prilog, a uz grobove ustanovljen je i veći broj manjih posuda koje su imale određenu ulogu u grobnim ritualima.

Jedinstven nalaz predstavlja kamena kružna konstrukcija sa tri urne poređane jedna do druge, jer su u većini dosadašnjih grobnica nalazila po jedna urna.

Pored nekropole na Hajdučkoj česmi, ovogodišnja istraživanja obuhvatila su i iskopavanja na lokalitetu Čoka Njica, za koji se, na osnovu površinskih nalaza i  gomagnetskih snimaka, smatralo da se radi o naselju iz istog perioda, kao i Trnjane (rano i početak srednjeg bronzanog doba).

Ovaj Projekat se sprovodi u saradnji Arheološkog Instituta u Beogradu, Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju – OREA Austrijske akademije nauka i Muzeja rudarstva i metalrugije u Boru, ove godine nastvljena su arheološka istraživanja na području Bora.

Finansiranje istraživanje je obezbeđeno zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijske akademije nauka iz Beča. Istraživanjima rukovode Aleksandar Kapuran (Arheološki Institut Beograd) i Mario Gavranović (Institut OREA).

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Prilika Boranima da kažu šta ih muči i pitaju kada će biti zakonski izbori za savete mesnih zajednica

Ist Media

Petnaestogodišnji Kinez zadobio ozbiljne povrede a razlog je bizaran. Napadač se branio ćutanjem

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X