Stanovnike Brezonika zbog širenja rudnika čeka neizvesna budućnost. Od države i grada traže hitne odgovore

282 0
Brezonik Zijin zbor

I merna stanica u Brezoniku okružena rudnikom, foto: Ist media

Prašina, buka, zagađenje iz pogona borske topionice, potresi usled miniranja koji oštećuju objekte… Sve su ovo problemi sa kojima se oko 500 domaćinstava naselja „Brezonik“  suočava decenijama unazad.

Znaju da bolje biti neće, jer se najavljuje intenzivnija proizvodnja bakra. I nisu ogorčeni na kinesku kompaniju Serbia Zijin Copper (SZC) kojoj je država Srbija širom otvorila vratra, već baš na tu državu i lokalnu samoupravu odakle nijednog trenutka nije stigao savet ili preporuka kako da planiraju svoju budućnost.

Na zboru meštana koji je održan u Mesnoj zajednici, očajni kažu da ne vide ni svoju budućnost ni budućnost svoje dece. Odavno su prestali da razmišljaju o većoj poljoprivrednoj proizvodnji, a i ono malo voća i povrća što rodi, zagađeno je i upitno za upotrebu, dok stoka pase zagađenu travu i seno. Uzalud peticije koje su slali lokalnoj samoupravi, glas onih koji odlučuju se ne čuje.

Brezonik Zijin zbor
Umorni od neprestane borbe – meštani Brezonika

Nije ovo borba samo za opstanak Brezonika, već i svih sela i naselja na kojima rudnik ima uticaj. Šta da kažemo našoj deci kada nas pitaju o svojoj budućnosti, o svom krovu nad glavom, postavio je pitanje predsednik Saveta ove Mesne zajednice Milan Karabašević. Moramo da znamo gde ćemo živeti i kakva nam je sudbina namenjena i zato moramo da reagujemo energično i odmah.

Okruženi ventilacionim oknima, jalovinom i samim rudnikom, kažu da je život postao nesnosan, da potresi svakodnevno tresu kuće koje su već pretrpele znatna oštećenja, i strahuju da može doći do nesreće.

Kada se žalimo na štetu, uvek se osnivaju nekakve komisije za procenu, pa te komisije prestaju sa radom i osnivaju se nove. I sve tako u krug, kaže Karabašević

Zijin brezonik

Probali su, kažu, i da se obrate sudovima za pomoć, ali sporove ne dobijaju. Ni borski advokati ne žele da ih brane, pa sada pomoć traže iz beogradskih advokatskih kancelarija.

Karabašević je rekao i da su o ovim problemima izvestili Ministarstvo rudarstva i energetike, da je Ministarstvo dobro upoznato sa celokupnom situacijom, ali da načelnik Odeljenja geološke i rudarske inspekcije Milenko Savić sleže ramenima i iskreno kaže da ne zna dalje korake investitora.

Kako bi još jednom skrenuli pažnju na ovaj, za sada nerešiv problem, najvili su protestnu šetnju do Skupštine grada, a jedan od zahteva će biti i da se na dnevnom redu skupštinskog zasedanja „slučaj Brezonik“ stavi na dnevni red. U suprotnom, kažu, nema povratka nazad i preduzeće energične i radikalne poteze kako bi zaštitili egzistenciju.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X