Stanje u borskim srednjim školama: manjak odeljenja – višak zaposlenih

592 0

BOR (Ivana Milovanović, IST Media) Broj učenika koji završavaju osmi razred u borskoj opštini svake godine se sve više smanjuje, a zaposleni u školama suočavaju sa problemom manjka fonda časova i proglašavanja tehnoloških viškova. Ukoliko dođe do smanjenja broja odeljenja, moglo bi doći i do otpuštanja radnika, a jedino Gimnazija neće imati taj problem, dok će srednje stručne škole, prema rečima Milovana Božovića, koordinatora rada borskih srednjih škola morati da se sa njim suoče.

 

tehnička

 

Prethodne godine smo imali 16 odeljenja, međutim, sada imamo još manje đaka. Problem tehnoloških viškova postoji već godinama i u osnovnim i u srednjim školama, međutim, mi se trudimo da ga prebrodimo, tako što profesori svoj fond časova dopunjuju u svim školama u kojima za to postoji potreba“, kaže Božović za IST Media.

 

Ovogodišnjim planom upisa predviđeno je 608 mesta u školama, za 439 đaka koji završavaju osmi razred. Prema rečima Sonje Glišić, bivše koordinatorke rada srednjih škola u Boru, Opština je Ministarstvu uputila dopis sa 20 odeljenja, međutim, kako ističe, taj zahtev je previše optimističan.

 

Narednih godina više đaka: Iako je trenutna situacija loša, Božović ipak ističe da se u narednih pet godina povećava broj dece u Boru, te je bitno da se krene sa povećanjem broja odeljenja.

 

Ono što je realno da ćemo dobiti, to je 18 odeljenja. Svako odeljenje mora imati minumum 15 učenika. Tehnička škola je već smanjila broj planiranih odeljenja sa 6 na 5, a očekujem da će za po jedno odeljenje morati da svoje planove smanje i Ekonomsko-trgovinaka škola i Gimnazija, te bi Gimnazija upisala 3 odeljenja, Ekonomsko-trgovinska škola 4 i Mašinsko-elektrotehnička 6 odeljenja“, rekla nam je Sonja Glišić.

 

Da podsetimo, prethodne godine je planom predviđeno 632 mesta za 485 đaka, dok je 2012. na 608 planiranih mesta, upisano 506 učenika.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X