Šta je vlasništvo Ziđin-a u Boru? Ni posle objave dokumeta koji je pribavila SSP – NEJASNO JE

162 0

 

BOR – Stranka Slobode i pravde (SSP) u Boru, dostavila je na uvid dokument kojim bi trebalo da bude jasnije koje zemljište i objekti na teritoriji Grada Bora pripadaju kineskoj kompaniji Ziđin.

Dokument je SSP-u dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koji je podnet 9. oktobra prošle godine.

SSP ocenjuje da, po pitanju zagađenja i radničkih prava, državne institucije ćute na kršenje zakona i da štite interes stranog investitora, nasuprot interesu građana.

Borani su s pravom zabrinuti – podaci o vlasništvu nad zemljom i objektima na teritoriji grada Bora nisu javni i do njih nije lako doći. Potrudili smo se i došli do dokumenta u kome je navedeno koje su sve parcele na teritoriji Bora i okoline u vlasnistvu kompanije Zijin, saopštila je SSP.

Ipak, ova stranka smatra da je dokument konfuzan.

Zijin Copper, koji se pojavljuje kao vlasnik imovine u katastru, ima svoj osnivački akt gde se osniva društvo a članovi društva su i Zijin international finance i Republika Srbija. Vlasnik imovine je Serbia Zijin Copper, što nije isto što i Zijin Finance, a u stvari društvo koje čini i Republika Srbija.

IST Media će pokušati da u narednom periodu sa stručnim licima ispita detalja vlasništva na osnovu dokumenta, tim pre jer se u njemu pominje „društveno vlasništvo“ koje u Srbiji Zakonom NE POSTOJI.

Dokument u možete preuzeti na linku OVDE

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X