Društvo

SSP optužio direktorku Centra za socijalni rad za zloupotrebu materijalnih davanja, ona negira

centar za socijalni rad Bor

Centar za socijalni rad; Foto: Ist media

Stranka slobode i pravde (SSP) podnela je prijavu protiv Jelene Ristić, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Boru, i zatražila vanredni inspekcijski nadzor te ustanove zbog, kako navodi ta stranka, nepoštovanja Zakona o socijalnoj zaštiti, Pravilnika o radu Centra, kao i zbog mogućih zloupotreba dodele novčane socijalne pomoći, naročito u periodu poslednje izborne kampanje.

irena zivkovicU prijavi smo naveli da je Jelena Ristić istovremeno obavljala i posao rukovodioca i posao socijalnog radnika zaduženog za poslove novčanih socijalnih pomoći, a u 2021. godini istovremeno i posao člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja. Treba proveriti da li pravnik samo formalno učestvuje u izradi Rešenja novčanih socijalnih pomoći ili su građani prepušteni samovolji direktorke koja sama odlučuje po svom ličnom nahođenju, kazala je Irena Živković, predsednica borskog Odbora SSP.

Po njenim rečima, treba proveriti zašto Centar nema organizovanu stručnu pripravnost, niti Tim za zaštitu od nasilja, što je po Zakonu o socijalnoj zaštiti dužan da ima, kao i zašto su stručni radnici Centra bili primorani da obavljaju poslove koji nisu u nadležnosti Centra.

Poražavajuće za grad Bor je što smo, u razgovorima sa korisnicima, primetili njihov strah od samovolje direktorke. Zato pitamo: Da li Centar štiti ili ucenjuje najugroženije, podvukla je Živković.

Ona je dodala i će dokazni materijal o nekoliko zloupotreba dodele novčane socijalne pomoći ustupiti nadležnim institucijama ukoliko to od njih zatraže.

Jelena Ristić, s druge strane, kaže da CZR ima pravilnik o organizaciji i sistematizaciji te ustanove.

Jelena Ristic Centar za socijalni rad Bor 2U CZR radi po pet stručnih radnika i voditelja slučaja, kao i dva pravnika, kazala je Ristić. Oni su, u okviru svojih poslova, dužni da pruže usluge svima kojima je pomoć potrebna. Postoji i jedinstvena stručna služba, a grad finansira rad službe za pomoć u kući za stara lica.

Ona ističe da se CZR u svom radu pridržava strogo svih akata koje je propisala Republika Srbija.

Uveden je registar socijalna karta u operativnu upotrebu, svi podaci su umreženi, tako da je nemoguća zloupotreba bilo koje vrste materijalnih davanja, naglasila je v.d. direktora CZR.

Kaže da je uvedena i pripavnost stručnih radnika, što podrazumeva pravovremeno i brzo reagovanje.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X