Politika

SSP: Grad da podrži mlade šahiste koji beleže dobre rezultate

Šah

 

Potpredsednica Stranke slobode i pravde u Boru Violeta Stojčić, ocenila je da duži niz godina učenici imaju jako ograničen izbor vannastavnih aktivnosti, koje su svedene na bavljenje sportom, uglavnom u privatnim sportskim klubovima, gde roditelji moraju da izdvoje sredstva za plaćanje članarine, a ukoliko u porodici ima dvoje ili više dece nemoguće je priuštiti ovaj vid aktivnosti.

Pored nedostatka sportskih klubova, koje finansira gradska uprava, primetan je i nedostatak muzičkih, likovnih, glumačkih, šahovskih i sličnih sekcija koje bi takođe bile finansirane od strane grada, a podstakle bi takmičarski duh i osnažile psihomotorni razvoj kod dece. Među školskom decom, sa primenom inkluzivnog obrazovnog programa, prisutan je i jedan broj dece sa smetnjama u razvoju, koje su fizičke prirode, i čija je socijalizacija dosta teža nego kod dece bez problema u razvoju. Postoji potreba za osnivanjem ili osnaživanjem već postojećih sekcija, ali i uvođenjem novih, i grad to mora prepoznati, navela je ona.
violeta stojcic
Violeta Stojčić: Grad da podrži mlade šahiste
Podseća da je prošlog vikenda 85 učenika borskih osnovnih škola učestvovalo na opštinskom takmičenju u šahu, oko 40 se plasiralo za regionalno takmičenje a veliki je i broj učenika srednjih škola, medju kojima vlada veliko interesovanje za šah. Očekuje da zbog ovih rezultata gradska vlast prepozna potrebu da se finansijski pomogne unapređenje i razvoj ovog sporta.
Šah, kao sport kojim se može i treba baviti svako dete, i koji pruža mogućnosti za intelektualni kao i socijalni razvoj mladih, posebno onih sa smetnjama u razvoju, treba što pre uvesti ne samo u škole, već i ponuditi kao sportsku aktivnost kroz osnivanje novih i unapređenje već postojećih klubova, kaže Violeta Stojčić.

Zato predlaže otvaranje šahovskog kluba koji već duže vreme nije dostupan mlađoj populaciji zbog navodnog nedostatka prostora u kome bi se održavali turniri. Smatra da bi zainteresovani mladi ljudi u tom slučaju imali priliku da razvijaju svoja znanja i veštine, shodno svojim sposobnostima.

Takođe, ocenjuje da bi se na taj način osnažile porodice čija deca zbog zaostatka u razvoju, jedini socijalni život i druženje sa vršnjacima imaju u okviru školskog programa, a nakon završenog školovanja ostaju neprimetna za okolinu.

Zaključuje da bi finansiranjem i osnivanjem ovakvih sekcija gradska uprava doprinela socijalizaciji i emancipaciji, kako ovih najugroženijih grupacija, tako i ostaloj deci i mladima, i pružila bi im mogućnost izbora.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nastavljena sednica Skupštine Grada Bora, ekipi TV Nova S nije dozvoljeno prisustvo sednici

Ist Media

U ponedeljak nastavak sednice Skupštine Grada Bora. O poskupljenju komunalija i bez odbornice SSP Irene Živković

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora prekinuta zbog odbijanja odbornice SSP sa napusti zasedanje

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X