DruštvoНекатегоризовано

Srednjoškolci i srednjoškolke volontiraće 7. decembra!

Treći put u Srbiji, u 20 gradova, mladi će preuzeti inicijativu za rešavanje svojih problema, promovišući vrednosti volonterizma.

 

U cilju obeležavanja Međunarodnog dana volontera i volonterki, u susret desetom rođendanu Unije srednjoškolaca Srbije, preko hiljadu srednjoškolaca i srednjoškolki iz dvadeset gradova širom zemlje će, umesto pohađanja nastave, volontirati u lokalnim preduzećima i na taj način podstaći preduzetnike da društveno odgovorno posluju. Preduzetnici će potom donirati novac u Prvi srednjoškolski fond – “Srednjoškolci za srednjoškolce”, koji je 2010. godine osnovala Unija srednjoškolaca Srbije.

 

“Srednjoškolci za srednjoškolce” se treći put za redom realizuje u našoj zemlji i zamisao je da bude samoodrživ projekat, što znači da će se mali deo Fonda ostavlti za pokretanje projekta naredne godine. Fond će iz godine u godinu rasti kao i broj učeničkih parlamenata koji će dobijati finansije za svoje aktivnosti. UNSS svake godine raspisuje konkurs za učeničke projekte na određenu temu. Tema konkursa za 2013. godinu biće objavljena naknadno.

 

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je koncept u Evropi poznatiji kao “Social Day”, koji je zasnovan na aktivizmu i volonterizmu mladih i društveno- odgovornom poslovanju preduzetnika. Prvi put je pokrenut u Švedskoj sa ciljem da aktivira srednjoškolce i srednjoškolke i oformi fond za finansiranje učeničkih parlamenata. Danas je prerastao u koncept koji mnogi srednjoškolci i srednjoškolke primenjuju u svojim zemljama kako bi obezbedili finansije za svoje učeničke parlamente i kako bi unapredili društvo. Ovim projektom srednjoškolci i srednjoškolke Srbije se pridružuju svojim vršnjacima iz Norveške, Nemačke, Švedske, Danske i drugih zemalja.

 

 

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu 9. septembra 2010. godine, Učenički parlament je definisan kao neformalna grupa mladih, što znači da učenici i učenice ne mogu da konkurišu na većinu konkursa koji se bave omladinskim pitanjima. Kako su finansije neophodne za realizaciju najvećeg broja aktivnosti koje učenički parlamenti sprovode, UNSS se odlučio da implementira ovaj evropski koncept u srpske škole. Učenici i učenice tako stiču priliku da promovišu vrednosti volonterizma i doprinesu razvijanju srednjoškolskog fonda koji je namenjen samo njima.

 

Dan volontiranja 2010

 

2010. godine Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je prvi put pokrenula projekat “Srednjoškolci za srednjoškolce” u čiju realizaciju je bilo uključeno preko 900 učenika i učenica, i sakupljeno je više od 600.000,00 dinara, a finansirano 10 projekata učeničkih parlamenata na temu “Školska okolina”.

 

Dan volontiranja 2011

 

2011. godine projekat “Srednjoškolci za srednjoškolce” je pokrenut po drugi put. U realizaciju projekta 2011. godine bilo je uključeno preko 1400 učenika i učenica i sakupljeno je više od 1.000.000,00 dinara, te je finansirano 16 projekata učeničkih parlamenata na temu “Kultura mladih u mojoj školi”.

 

Donatori i podrška

 

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je projekat finansiran od strane nemačke ogranizacije “Shuler Helfen Leben”. Podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i od strane Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije koja nam svojom podrškom stvara mogućnost za lakše pronalaženje radnih mesta za srednjoškolce i srednjoškolke.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X