Srbiji na putu ka EU slede izmene dva i jedan novi finansijski zakon

960 0
BEOGRAD, (IST Media, foto: Milan Obradović – Beta) Srbija, radi potpunog uskladjivanja s regulativom EU u oblasti finansijskih usluga, obuhvaćenih Poglavljem 9 pregovora sa EU, treba da izmeni zakone o tržištu kapitala i o investicionim fondovima i da donese potpuno nov zakon o alternativnim investicionim fondovima, rekao je danas v.d. pomoćnika ministra finansija Aleksandar Janjušević.

Janjušević je na brifingu za medije „Na putu ka EU – Poglavlje 9“ u organizaciji EU info centra i projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC II) rekao da će Zakon o tržištu kapitala biti izmenjen u delu o tržištu finansijskih instrumenata i zaštiti učesnika na finansijskom tržištu.

Istovemeno novi zakon o alternativnim investicionim fondovima, poput preduzetničkih i sličnih fondova kojih kod nas još nema, treba da obezbedi osnove za njihov rad, reguliše izdavanje dozvola, način poslovanja i slično.

Poglavlje 9 jedno je od tri, uz 13 o ribarstvu i 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, koja bi Srbija trebalo da otvori u pregovoirma o članstvu u EU u junu.

To poglavlje se odnosi na banke, tržište kapitala, investicione fondove i infrastrukturu finansijskog sistema, odnosno na sektor koji je u današnje vreme sve više isprepleten, sve više međunarodni i sve više digitalizovan.

Ciljevi regulative u okviru poglavlja 9 su finansijska stabilnost, zaštita potrošača i stvaranje jedinstvenog evropskog finansijskog tržišta.

Srbija će uskladjivanjem sa pravnom tekovinom EU u oblasti finansijskih usluga doprineti stabilnosti svog finansijskog sistema, poboljšanju položaja učesnika na tržištu i korisnika usluga, zaštiti potrošača, kao i raznovrsnijoj ponudi usluga na finansijskom tržištu.

Šefica sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer istakla je na skupu da poglavlje 9 obuhvata kompleksna pitanja koja mnogo ne privlače političku i medijsku pažnju a koja za cilj imaju sigurnost i efikasnost finansijskog sistema na korist gradjana, privrednika, investitora.

Ekspert projekta PLAC II Pjer Matek je govoreći o direktivi EU o tržištu finansijskih instrumenata MIFID II, koja je temelj regulative EU na tržištu kapitala, istakao da ta direktiva predstavlja nastavak odgovora na finansijsku krizu od pre nešto više od deset godina koja je otkrila brojne slabosti na tržištu kapitala.

U domenu zaštite potrošača, Direktiva MIFID II reguliše upravljanje prodajom i ciljano tržište, rad nezavisnih investicionih savetnika, usluge upravljanja portfeljom, strukturirane depozite, davanje informacija o finansijskim instrumentima, tzv. zapakovane proizvode.

Matek je rekao i da će u sklopu MIFID II tehnički najzahtevnije biti implementirati njenu prateću uredbu MIFIR a da će na „bankocentričnom“ tržištu, kao što je finansijsko tržište Srbije, u suštini najveća promena biti upravljanje finansijskim proizvodima.

Šefica pregovaračke grupe za poglavlje 9 Tatjana Jovanić rekla je na skupu da na osnovu iskustva Hrvatske i posebno Crne Gore očekuje da EU formuliše 4-5 merila za zatvaranje poglavlja 9.

Prema njenom mišljenju, ta merila će se ticati ovlašćenja finansijskih konglomerata, nastavka  sprovođenja Bazela III, okvira za alternativne investicione fondove, kao i neko merilo iz oblasti osiguranja.

Izvor: Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X