Društvo

Srbija Ziđin Koper: Za četiri godine u zaštitu životne sredine uloženo 203,4 miliona dolara

Zijin, ozelenjavanje metodom hidrosetve

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, Srbija Ziđin Koper (Copper SZC) ugostila je studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, buduće inženjere zaštite životne sredine.

Sa namerom da izgradi moderno društvo u kome će ljudi i priroda koegzistirati u harmoniji,  na licu mesta, u Velikom Krivelju, pokazano im je kako se tretiraju rudničke vode, opasni otpad i prašina, ali i kako kompanija brine o ozelenjenom području koje buja oko najvećeg rudnika i njegovih pratećih fabrika, kažu u SZC.

Studenti RGF-a
Studenti RGF-a

Studenti RGF-a posetili su i flotacijsko jalovište u Velikom Krivelju, postrojenje za tretman otpadnih voda u izgradnji kod rudnika Jama i jezero Robule.

Mia Mladenovic
Mia Mladenović

Starije kolege su već bile ovde i čula sam njihove utiske, ali sam ja prvi put u Boru. Moji utisci su istovetni, sviđa mi se priroda oko rudnika i što se teren rekultiviše. Realno, to nije česta pojava kod nas. Znači mi i što sam mogla da vidim postrojenja za prečišćavanje rudničkih voda, pošto će mi to koristiti u struci i poslu kojim ću se baviti u budućnosti, rekla je studentkinja treće godine Mia Mladenović.

Dosad je, kaže, imala priliku da takve pogone vidi samo u mesnoj industriji i da sazna kako se tretiraju komunalne vode, ali je ovo za nju ipak nešto sasvim drugo.

Rudnik Novo Cerovo
Rudnik Novo Cerovo

Ova mlada devojka istakla je i da je za studenate RGF-a sa bilo kog smera praktična nastava važna zbog što vernijeg utiska o zanimanju za koje se školuju.

Lepo je videti i naučiti nešto novo, bez „bubanja“ napamet i zamišljanja kako to nešto o čemu učimo izgleda uživo, dodala je.

Njen kolega Filip Veličković kazao je da i njemu mnogo znači utisak „iz prve ruke“ i da mu je vizualno najjači utisak način na koji Srbija Ziđin Koper sakuplja i tretira rudničke vode.

Filip Velickovic
Filip Veličković

Rukovodilac Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić, podseća da je Srbija Ziđin Koper za četiri godine u zaštitu životne sredine uložila 203,4 miliona dolara.

U Boru i Majdanpeku rekultivisano je preko 230 hektara degradiranog zemljišta i posađeno 450 hiljada sadnica. Namera nam je da sakupimo 90 odsto otpadnih voda, čime ćemo dostići vodeći nivo u rudarskoj industriji. Te vode treba da uđu u proces recirkulacije i nakon tretmana da se ponovo koriste u proizvodnji. Kompanija polako rešava i nasleđene probleme u oblasti zaštite vodotokova, pa implementira nove tehnologije i izdvaja velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili, kaže Mirjana Marić.

Mirjana Maric
Mirjana Marić

Ona je podvukla da kompanija štiti životnu sredinu u skladu sa najvišim industrijskim standardima i da zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u ekologiju rudnici Srbija Ziđin Koper postaju zeleniji i lepši.

Zeleni pojas oko rudnika
Zeleni pojas oko rudnika

Kineski gigant se, dodaje Marićeva, od početka poslovanja u Srbiji trudi da uspostavi standarde održivog rudarstva kroz modernizaciju procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenje postojećeg pirometalurškog postupka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje svetskih standarda u toj oblasti.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X