Korona

Srbija u grupi od 14 zemalja sveta sa NAJSTROŽIM MERAMA ZAŠTITE od covid19

Prema analizi naučnika sa poznatog univerziteta Oksford, Srbija spada u grupu od 14 zemalja sveta sa najstrožim merama zaštite od korona virusa.

Prosek 14 zemalja sa maksimalnih 100 poena je 6,8 umrlih i 112,79 zaraženih na milion stanovnika.

S druge strane, prosek 14 zemalja sa najmanjim brojem poena, uz Veliku Britaniju koja je dugo imala najblaže mere na svetu, je 30,02 umrlih, četiri puta više od prve grupe, i 314,15 zaraženih na milion stanovnika, što je gotovo trostruko više od prve grupe.

Pored Srbije, maksimalnih 100 poena imaju još Hrvatska, Slovenija, Indija, Pakistan, Sirija, Vijetnam, Šri Lanka, Tunis, Uganda, Južnoafrička Republika, Bocvana, Honduras i Kostarika.

Tenutno najblaže mere i samo 42,86 poena, ima Kina, koja je pre nekoliko dana ukinula karantin i zvanično je suzbila epidemiju, koja je u toj državi počela.

Pre nego što su u Kini ukinute najstrože mere, najmanje ograničenja ima ja Švedska, koja je pre sedam dana imala 42,86 poena, a nakon što je ipak uvela neke blage restrikcije ima 52,38 poena, peneo je Indeks.

U analizi Oksforda navodi se da izueteno blage mere imaju Zambija as 47,62, Gvatemala sa 52,38, Rumunija sa 57,14 i Kenija sa 59,52 poena.

Među njima su Turkmenistan, gde je vlast zabranila upotrebu reči korona virus, i Belorusija, čiji je predsednik Aleksander Lukašenko poručio građanima da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

Iako će se sve što se dešavalo u ovoj pandemiji analizirati narednih meseci i godina, naučnici sa Oksforda su na osnovu brojeva koji su već sada poznati izvukli neke zaključke.

Fonet

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X