Srbija nespremna dočekuje uredbu EU o zaštiti podataka o ličnosti

1791 0
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je 17. aprila da Srbija nespremna dočekuje uredbu Evropske unije o zaštiti podatka o ličnosti, iako će ona uticati na građane i privredne subjekte u zemlji. Uredba uspostavlja novi standard, nov kvalitet na evropskom prostoru i Srbija će morati da harmonizuje svoja pravila u skladu sa njom, istakao je poverenik na početku dvodnevne međunarodne konferencije posvećene Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti, koja će posle dve godine od donošenja, početi da se primenjuje 25. maja 2018. godine.

„Uredba će biti relevantna za naše građane i za privredne subjekte, koje tretiramo kao najinteresantniji deo naše ekonomije. Svi koji posluju na evropskom tržištu, ne treba da imaju iluzuju da je EU samo proklamovala pravila, ona ima instrumente i kako da primeni sankcije za kršenje uredbe“, rekao je Šabić.

Šabić je istakao da će kancelarija poverenika pomoći građanima i privrednim subjektima kako bi bili spremni za primenu Uredbe, posebno jer se u Srbiji „ugrožavanje prava na privatnost i zloupotreba ličnih podataka ne doživljavaju kao ozbiljan delikt“.

Prema njegovoj oceni, nadležni organi u takvim slučajevima reaguju „mlako“ i često ne izriču sankcije.

„Mi u Srbiji smo pokušali da pratimo trend zaštite podataka o ličnosti, nažalost ni dovoljno kvalitetno, ni dovoljno brzo“, istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, uredba je dugo očekivan „simbol otpora“ trendu koji je izgledao zastrašujuće i koji je ostavljao utisak da će pravo na privatnost nestati.

„Ova uredba uspostavlja novi standard, nov kvalitet na evropskom prostoru i Srbija će morati da harmonizuje svoja pravila u skladu sa njom“, istakao je Šabić i dodao da je usvojen nov zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kakav je predlagao, da bi nas on „značajno približio“ usvojenoj Uredbi.

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da živimo u digitalnom svetu, u kojem je ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatnost.

Bjornstad je podsetio da kada putujemo, koristimo kreditne kartice, telefoniramo i koristimo društvene mreže, ostavljamo svoje lične podatke koji odlaze „u nebo“.

„Ovo je veoma važno, Srbija je posvećena digitalizaciji, uvodi e-upravu, zbog toga je zaštita podataka još važnija i pravila Srbije moraju da budu usklađena s normama EU. Srbija mora da zaštiti svoje građane u digitalnoj eri“, naglasio je Bjornstad.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrija Orizio istakao je da nova uredba ima za cilj da kontroliše kako se kreću i ko koristi osetljive informacije, ali i da istovremeno obezbedi ekonomski razvoj.

„Ovo je nešto što dotiče svakog građanina, što se odnosi na kompanije i zato je neophodna standardizacija pravila u svim zemljama u Evropi. Primena ove Uredbe znači podržavanje najviših standarda u zaštiti podataka o ličnosti“, kazao je Orizio i dodao da će OEBS značajno pomoći kancelariji  poverenika.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da uredba ima savremena i fleksibilna pravila od koje će koristi imati i kompanije i potrošači.

„Podaci su kao nafta za digitalnu ekonomiju, podaci treba da teku u EU i izvan EU. Nova uredba to omogućava, ona je napravljena da zemlje kandidati  obezbede da se građani, potrošači i kompanije osećaju sigurno i da imaju poverenje u digitalno tržište“, rekla je Norčič Štamcar.

Primena Uredbe je povezana sa opštim napretkom Srbije na njenom putu ka EU, rekla je napravljena i najavila da će Delegacija anlizirati tekst, kao i stepen konsultacija o novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Irina Sahakijan Veter iz Saveta Evrope naglasila je da kada građani konkurišu za novi posao, idu kod lekara, posećuju društvene mreže, plaćaju račune – ostavljaju lične podatke za koje niko ne zna gde završavaju.

„Zašto se lični podaci koriste, sakupljaju i procesuiraju, zato što su oni osnov za donošenje političkih i poslovnih odluka“, rekla je ona i dodala da pravo na zaštitu podataka o ličnosti treba da bude osnov funkcionisanja demokratskih društava.

Sahakijan Veter je podsetila da je pre skoro tri decenije Savet Evrope doneo Konvenciju 108 o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, koju je i Srbija potpisala.

 

Izvor: Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X