Društvo

Srbija NAZADOVALA U MEDIJSKIM SLOBODAMA

Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF) u novom godišnjem izveštaju.

U izveštaju za 2020. Srbija se nalazi u grupi problematičnih zemalja, na 93. mestu od ukupno 180 rangiranih zemalja. Sa skorom od 31,6 slabije je rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore koja je na 105. mestu.

U izveštaju za 2019. Srbija je bila na 90. mestu sa ukupnim skorom od 31,18.

Uz ocenu da je u Srbiji stanje zabrinjavajuće, u izveštaju se konstatuje da je posle šestogodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao premijera a potom kao predsednika, Srbija postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i u kojoj lažne vesti alarmantnom brzinom postaju sve vidljivije i popularnije.

Vlasti su ostvarile uspeh u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999, ali većina drugih istraga napada na medijsko osoblje zastala je ili sklonjena, poput istraga napada na novinara Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018, dok su on i njegova supruga bili unutra i spavali, navodi se.

Broj napada na medije naglo je porastao, dok zvaničnici sve više koriste zapaljivu retoriku protiv novinara. Neki hrabri novinari nastavljaju da obradjuju opasne teme poput kriminala i korupcije. Ali, zbog velike koncentracije medijskog vlasništva u zemlji, njihove su priče obično dostupne samo na Internetu, navodi se u delu izveštaja za Srbiju.

Razlog za zabrinutost RSF vide i u dogovorima izmedju političara i medija, široko rasprostranjenim lažnim vestima koje vlasti tolerišu i i maltretiranju uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Od zemalja regiona u ovogodišnjem izveštaju ispred Srbije su Slovenija (32), BiH (58), Hrvatska (59), Kosovo (70) Albanija (84) i Severna Makedonija (92), a iza Crna Gora (105).

Sve zemlje regiona svrstane su u grupu problematičnih kada je u pitanju sloboda medija, osim Slovenije koja je u grupi “prilično dobrih”.

Pet najboljih zemalja po medijskim slobodama u ovogodipnjem izveštaju su Norveška, Finska, Danska, Švedska i Holandija.

Najgore su Severna Koreja, Turkmenistan, Eritreja, Kina i Džibuti.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X