SPS-PUPS-JS: Nastavljamo tamo gde smo stali

377 0

BOR – Predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS predstavili su na današnjoj konferenciji svoj program na lokalnom novou i naglasili da su kapitalna ulaganja za koja se oni zalažu od najvećeg interesa za građane Opštine Bor.

 

IMG_0059

 

Mi nismo protiv „lickanja“ i sitnog uređivanja gradskih i seoskih sredina Opštine Bor, ali smo za kapitalna ulaganja od interesa za opštinu i sve građane. Mi ćemo se zalagati da obezbedimo slične ili bolje rečno iste uslove življenja kako na selu, tako i u gradu, jer svaki građanin seoske mesne zajednice zaslužuje da ima asflatiranu ulicu, da pije zdravu vodu, ima uređenu kanalizacionu mrežu, da mu ulice budu osvetljene i da ima kvalitetno strujno napajanje. Ova koalicija je spremna da u tom smislu učini sve kako bismo građanima dokazali da smo mi ozbiljni, odgovorni ljudi, koji su spremni da preuzmu odgovornost za upravljanje vlašću, a ne da budemo samo deo ove vlasti“, istakao je Dragan Žikić, predsednik Opštinskog odbora SPS-a.

 

Žikić je naveo da je prioritet SPS-a i čitave koalicije da sve one seoske mesne zajednice koje nemaju zdravu pijaću vodu, poput Metovnice, Bučja, Gornjana i rejona Manastirište u Zlotu, to i dobiju. Takođe, kao je naveo, važno je izgraditi i kanalizacione mreže, s obzirom da nijedno selo borske opštine nema kanalizacionu mrežu, ali i asfaltirati seoske ulice i puteve, i pokrenuti rad zemljoradničkih zadruga koje su ugašene.

 

IMG_0058

 

U gradu ćemo raditi na izgdradnji centralnog sistema za prečišćavanje fekalnih otpadnih voda. Završićemo i prvu fazu vodosistema Bogovina, koja još, ni nakon 13 godina nije završena. Rekonstruisaćemo ulice i završiti sa projektom da svaka ulica na teritoriji grada bude prokrivena asfaltnim slojem. Toplificiraćemo netoplificirane stanove u ulici Moše Pijade. Omogućićemo da stanari Samačkog hotela otkupe svoje sobe, kao što je to učinjeno u trećoj kuli, pa je proces zaustavljen. Napravićemo azil za pse i mačke litalice, kako bismo smanjili problem istih na ulici. Ulagaćemo više sredstava u održanje objekata u obrazovanju i omogućiti da u svakoj seoskoj ambulanti bude bar po jedan medicinski radnik uz prisustvo i lekara. Ono što je takođe za naše mlade bitno, to je da ćemo stipendirati studente i nagrađivati đake i profesore za svoje rezulate. Učinnićemo sve da se dovedu investitori na teritoriju Opštine Bor i da na taj način povećamo broj zaposlenih“, rekao je Žikić.

 

Žikić je dodao da mnoge ciljeve koalicija u prethodnom periodu nije bila u mogućnosti da realizuje zato što nisu imali dovoljan broj odbornika i da od građana Opštine Bor očekuje mnogo veće poverenje i broj glasova.

 

Miroslav Bačilović, predsednik Opštinskog odbora PUPS-a podsetio je na to da od 1997. godine, od kako PUPS učestvuje u vlasti, nije bilo kašnjenja penzija, ali i na upeh ove koalicije koji je postignut u pregovorima sa MMF-om.

 

Uspeli smo zajednički da odbranimo naše zahteve i penzije ne da nisu smanjene, kao što su to zahtevali iz MMF-a, nego čak se i koriguju, ondnosno pridržavamo se onog našeg načela 3P – penzije prate plate. Kako rastu plate u javnom sektoru, tako rastu i penzije. Postojali su i zahtevi za promenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime bi se još više pogoršalo stanje budućih penzionera, a za koje smo se izborili da ne ugledaju svetlost dana. Taj zakon je predviđao pooštravanje uslova za odlazak u penziju, te bi retko koji radnik stekao punu penziju, već bi morali svi u prevremene, pa bi se penzije svele na onih 200 evra, o čemu govorio ministar Radulović i što je zapravo bilo ispitivanje javnosti. Srećom do toga nije došlo zahvaljujući našoj koaliciji“, rekao je Bačilović.

 

Takođe, kako je naveo, jedan od ciljeva je i usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništu, kojim bi trebalo da se obezbede radna mesta za radnike u poodmaklim  godinama, sa velikim radnim stažom, koji ostaju bez posla.

 

Re-exposure of IMG_0059

 

Komentarišući program koalicije na lokalnom nivou, Bačilović je naveo da nije postignut veliki uspeh zbog manjka broja odbornika.

 

Nisu nam uspeli zahtevi o pomoći najugroženijim penzionerima, jer znamo da oko 30 procenata opština u Srbiji pomažu penzionere koji imaju penziju ispod 15.000 dinara trinaestom penzijom, ali u Boru  to nismo uspleli. Takođe, u Boru nismo uspeli da se izborimo za besplatan prevoz za sve penzionere, već samo za one preko 70 godina“, istakao je Bačilović.

 

On je dodao da PUPS nije samo partija penzionera, već je njen program usmeren i ka zaposlenima, socijalno ugroženima, raseljenim i izbeglim licima, i licima sa invaliditetom.

 

Naša partija i koalicija brinu o svima, što znači da ako budemo u vlasti, nastavićemo ono što smo započeli. Zato pozivamo sve građane i penzionere, bez obzira na njihovo političko opredeljenje, da na dan glasanja glasaju za koaliciju pod rednim brojem dva, jer na taj način glasaju za sebe, ali i svoje unuke“, rekao je Bačilović.

 

Goran Vukadinović, predsednik Okružnog odbora JS je istakao da je koalicija ispunila dobar deo predizbornih obećanja, među kojima je i obezbeđivanje materijalnih sredstava za pomoć nezaposlenim trudnicama.

 

IMG_0061

 

Mnoge partije pokušavaju da sada preuzmu zasluge za to, međutim, jasno je da sem stranaka iz naše koalicije, druge parije taj zahtev u svom programu nemaju. Takođe, priče o stranim investicijama i novim radnim mestima, unazad deset godina već slušamo pred izbore, a opšte je poznato da posle izbora jedino Dragan Marković Palma može da obezbedi nova radna mesta i jedino on dovodi nove strane investitore“, naveo je Vukadinović.

 

On je nagasio da će se dobar deo onoga po čemu je poznata Jagodina preslikati i na Bor.

 

„Pobedom na izborima u Boru, mi ćemo obezbediti da jednom mesečno bude otvoren dan za prijem građana, obezbedićemo materijalna sredstva za pomoć svakom đaku-prvaku, povećaćemo agrarni budžet na ne manje od 35 miliona, a sve u cilju razvoja poljoprivrede. Obezbedićemo stipendije studentima koji imaju prosek ocena viši od 8,5, a takođe i studentima deficitarnih zanimanja koja su značajna za Opštinu Bor, kao i onima iz socijalno ugroženih porodica“, zaključio je Vukadinović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X