Sprečeno pucanje brane rudnika u Majdanpeku, zbog padavina proizvodnja prepolovljena

2853 0

MAJDANPEK, (IST Media) Zaposleni u Rudniku bakra Majdanpek (RBM) uspeli su tokom prošle noći da spreče pucanje i izlivanje brane jalovišta pogona Flotacija, što je moglo da dovede do katastrofe većih razmeta.

 

rbm poplave

 

„Uspeli smo da sačuvamo branu neaktivnog flotacijskog jalovišta od prelivanja, ali opasnost još nije prošla. Dežuramo sve dok se voda ne povuče“, rekla je novinarima upravnica pogona Flotacija, Jelena Đurić.

 

rbm poplave jelena djurich

Jelena Đurić

 

Poslovodstvo rudnika iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, napominje da je nakon pucanja brane 1997. godine umalo došlo do velike ekološke katastrofe, ali da i pored toga, ništa nije urađeno kako bi se povećala bezbednost.

 

Zbog obilnih padavina, proizvodnja u Rudniku bakra Majdanpek i na površinskim kopovima Cerovo RTB obustavljena je zbog velikih padavina a proizvodnja ovog metala prepolovljena, saopštila je preš služba kompanije.

 

„Dnevna proizvodnja bakra je sa 130 tona pala na svega 60“, saopštio je RTB.

 

„I pored rada svih pumpi, donje etaže severnog revira rudnika u Majdanpek su poplavljene, pa je proizvodnja potpuno obustavljena. Zbog poplave, naša proizvodnja je 40 posto manja“, rekao je medijima direktor rudnika Branislav Tomić.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X