Splićani “ujedinili” SFRJ pivare (VIDEO)

498 0


piše: Saša Trifunović, foto: Zoran Mojsin  Bilo je potrebno malo kreativnosti i avanturstičkog duha, pa doći do ideje o spajanju pokidanih veza gradova bivše SFRJ, koji su brend oličen u flaši piva krstili po imenu grada iz koga potiču.

 

Dvojica Splićana, Toni Pavlović i Lovre Režić, krenuli su nedavno iz svog rodnog grada u avanturu pod nazivom “PITURA”, na put dug 3.500 kilometara. I to, ni manje ni više, nego simbolom automobilske industrije SFRJ šezdesetih godina – popularnim “fićom” iz 1983. Kao ljubitelji piva, želeli su da provere u kom su danas stanju nekada uspešne fabrike ovog pića, skoro dve i po decenije od raspada nekadašnje domovine.

 

Copy of IMG_8952

 

Put ih je u startu poveo ka Sarajevu (“Sarajevsko pivo”), pa južno do Nikšića (“Nikšićko pivo”), još južnije do Peći (“Peja” pivo) i Skoplja (“Skopsko”), sve do Niša, i danas do Zaječara (“Zaječarsko”). Vožnja se nastavila popodne ka Jagodini (Jagodinsko pivo), pa ka Kragujevcu, gde ih čeka remont “fiće” i obilazak kluba ljubitelja ovog četvorotočkaša. Prethodno slede Valjevo (“Valjevsko pivo”) i Apatin (“Apatinsko”).

 

Copy of IMG_8885“Naišli smo na razne priče o pivarama i stanja u kojima se nalaze danas. Menadžmenti su nas različito dočekali, od oduševljenja idejom do ignorisanja. Tako smo u Nikšiću naučili kako se servira točeno pivo, i za to dobili diplomu (ha ha ha, smeh obijice uglas), a u Nišu shvatili da je njihova pivara propala. Tužno. Onda je usledio Zaječar, i čuveno i sve popularnije pivo od pola litra, koje ocenjujemo visokom ocenom. U Zaječar smo došli dan ranije, proveli celu noć uz ovo pivo i ujutru bili potpuno fit. Bilo je to dovoljno za visoku ocenu”, kaže Lovre, vrlo zadovoljan, a Toni potvrđuje ovaj utisak.

 

 

Kažu da im dalje sledi put do Novog Sada gde je u planu odmor od piva, a onda kreću ka Vukovaru, Osijeku, Tuzli i Banjaluci, u Sloveniji će probati Laško, zatim se spuštaju do Rijeke a podno Velebita će se ohladiti čuvenim “Velebitskim”.

 

Obilazak zaječarske pivare sa domaćinom, direktorom Dejanom Vatovićem i korporativnim menadžerom Biljanom Bobić-Subin, krunisan je prijatnim ručkom u lokalnom restoranu “Beba”. Nakon domaće rakije kao aperitiv, gosti iz Hrvatske i mi, vratili smo se “Zaječarskom”.

 

“Čaka nas dug put, i vodimo računa da pivo degustiramo naizmenično, kako ne bismo vozili pod dejstvom alkohola”, kaže Toni.  Ipak, kako bi obojici ostao ukus “zaječarskog” u ustima, pivara će im jednu gajbu poslati na kučnu adresu u Splitu.

 

VIDIMO SE U NIKŠIĆU NA KONCERTU GORIBORA
Obojica momaka kažu da su veliki fan EKV, ali da sada srpsku rok scenu prate tek kroz izdanja grupe Goribor čiji su veliki fan! Njihov album “Evo je banja” Toni ima u dva primerka i pita nas kako da na njima uzme autogram od autora. Dogovaramo se sa Pitijem da se 19. jula vidimo u Nikšiću na Lake Festivalu, gde će borski bend svirati na stejdžu na kome će nastupiti i Manu Chao.

 

Vraćajući se unazad dvojica Splićana kažu da je puna tri meseca trajala potraga za “fićom” koji će ih povesti putevima kroz Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Sloveniju…i tako u krug.

 

“Jedva smo pronašli fiću koji bi bio pouzdan za ovoliki put. Ipak, za svaki slučaj, uradili smo generalku pred put i sve nas je koštalo oko 2.500 €. Osim malo povećane potrošnje ulja i problema sa brisačima, koji nisu dozvoljavali gašenje nakon puštanja “u pogon”, nismo imali drugih problema”, sumira ovaj dvojac, dok na haubi razvlači mapu bivše SFRJ, kako bi se pronašao sledeći putni pravac.

 

Fotografišemo se kraj “fiće”, a Mojsinu (fotografu) zvoni mobilni pesmom “Hej Sloveni”. Smejemo se u glas, jer je slučajnost prevazišla naša očekivanja ovog sentimetalnog susreta.

 

Toni i Lovre ne stižu da slože utiske iz jednog grada, a već su sutradan u drugom. Nova poznanstva, novi ljudi… Loša iskustva nisu imali. Dvaput su ih zaustavili u Crnoj Gori, a kada su se pitali kojim povodom, policajci bi se nagnuli kroz prozor kola i poželeli im Srećan put. Kažu, o ovoj avanturi su već čitali u novinama.

 

Osim dobrog “zezanja”, kako kažu, nije im bila namera da izazovu veliku pažnju javnosti. Ipak, ideja je prevazišla njihova očekivanja i u planu su već druge maršrute.

 

Pola u mašti a pola u zbilji planiraju da renoom 4 obiću vinarije u Francuskoj, mini morisom proizvođače viskija u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj, Volgom fabrike Votke…

 

Mapa bivše SFRJ obavezna oprema

 

 

 

Obilazak moderne fabrike trajao je taman da se ohladimo uz jedno “zaječarsko”
Svi smo se uverili kako “zaječarsko” klizi po traci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X