SPASKOVSKI SMIRUJE JAVNOST – Ove godine POČINJE IZGRADNJA KOLEKTORA

800 0

Spaskovski: Lično sam prepešačio i proveravao kolektor 

BOR, (IST Media) Izgradnja novog kolektora otpadnih voda rudnika bakra Veliki Krivelj počeće ove godine, i za tu namenu je iz republičkog budžeta izdvojena milijarda dinara, rekao je za IST Media generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

„Već sledeće nedelje će biti održan sastanak sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, kako bi se utvrdili detalji oko projektovanja i izgradnje kolektora“, rekao je Spaskovski.

Čelnici Zaječara i Negotina, gradova kraj Timoka i Dunava, upozorili su nedavno da bi, ukoliko problem kolektora uskoro ne bude rešen, moglo doći do međunarodne ekološke katastrofe neprocenjivih razmera, jer bi otpadne vode pune toksičnih materija ugorzile priobalja i plodna zemljišta kraj Dunava, sve do Crnog mora.

Spaskovski smiruje javnost, i kaže da će u 2018. i 2019. godini biti izdvojeno po pet stotina miliona dinara za novi kolektor-tunel.

On kaže da je to sasvim dovoljno da se isprojektuje i izgradi kolektor dužine između 2,5 i tri kilometra delom starom, a delom novom trasom ispod stenske mase.

„Novi kolektor će biti takav da više nikada neće postojati opasnost po životnu sredinu, i njime će se eliminisati svaka mogućnost da se otpadne vode izliju i poplave opštine u priobalju Timoka i Dunava. On će trajati ’dok je sveta i veka’, rekao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, stanje sadašnjeg kolektora se prati redovno, pa je prošle godine spcijalna ekipa stručnjakja sa inspektorom Ministarstva rudarstva i energetike konstatovala da na njemu nema ozbiljnih promena, ali da je neophodna izgradnja novog i bezbednijeg.

U RTB opreciziraju da je za sanaciju kolektora uloženo 86 miliona dinara, od toga, 66 miliona je izdvojio RTB, dok je 20 miliona uloženo iz republičkog budžeta.

Radove na sanaciji izveli su rudari RTB-a – Jama Bor.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X