Spaskovski: Na Bor 2006. godine iz topionice ispušteno 200 tona otrova

217 0

 BOR, (IST Media) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je danas da je 2006. godine na Bor iz topionice tog preduzeća ispušteno preko 200 tona “otrovnih materija”.

 

“Te godine je na Bor palo više od 200 tona otrova iz pogona stare topionice. Zbog toga ćemo zatražiti krivičnu odgovornost, kako bismo videli ko je dao dozvolu da se pretapa koncentrat iz rudnika Čoka Marin”, rekao je Spaskovski na sednici Skupštine opštine Bor.

 

so bor

 

Ruda iz rudnika Čoka Marin kod Majdanpeka je “polimetalična” i sadrži brojne štetne materije među kojima je i arsen.

 

On se za govornicom lokalnog parlamenta, kao predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), osvrnuo na proteste protiv zagađenja iz postrojenja nove borske topionice, koje je u dva navrata preko društvenih mreža organizovala grupa Borana.

 

“U mojim očima je ekologija uvek ispred ekonomije. Ja sam najveći protivnik dima i zato sam se upustio u projekat izgradnje nove topionice, čije će se uhodavanje završiti do kraja meseca a nebo nad Borom opet biti čisto”, rekao je Spaskovski.

 

On je ponovio da se u Boru ne topi ruda koja sadrži arsen, živu, olovo, kadmijum ili drugi štetni metali, i da to kontrolišu državni organi.

 

Organizatori protesta su uoči skupštinskog zasedanja ispred zgrade SO Bor delili odbornicima pismo u kome upozoravaju na povećano zagađenje u gradu, tražeći da se ono pročita na samoj sednici.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X