Spaskovski: Molim vas, dajte nam još malo vremena i dim će nestati

327 0

BOR, Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, čestitao je svim žiteljima Bora i Majdanpeka sutrašnji praznik – Dan rudara, i zamolio Borane da još malo budu strpljivi dok se u potpunosti ne suzbije zagađenje iz pogona nove borske topionice.

 

spaskovski 33“Nova topionica je izuzetno složeno postrojenje koje zahteva period uhodavanja, i zbog toga još uvek ima sumpor-dioskida u vazduhu. Ipak, koncentracija ovog gasa u vazduhu je smanjena na svega 1000 ppm, dok je nakada bila višestruko veća. U procesu uhodavanja nismo želeli da prodamo izuzeteno bogat bakrom ‘hladan materijal’, već smo ga preradili u našim postrojenjima i time ostvarili veliku dobit i za RTB i za sam grad”, rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

 

On je demantovao da je koncetrat koji se prerađuje u borskom postrojenju lošeg kvaliteta i sa zagađujućim elementima, te je dozvolio novinarima da imaju svakodnevni uvid u proizvodnju bakra i merenju aerozagađenja.

 

 

Prema njegovim rečima, trenutna iskorišćenost kapaciteta nove peći fleš-smelt tehnologije iznosi od 95 do 96 procenta, što je nekoliko procenata više nego do sada. O tome da je ceo projekat urađen po svetskim standardima, i da se od nove topionice u budućnosti očekuje mnogo, potvrdili su i danas prisutni predstavnici firmi Outotec i SNC Lavalin.

 

Proslava Dana rudara Srbije i Dana RTB, počeće sutra tradicionalnom rudarskom budilicom koja će proći glavnim gradskim ulicama i naseljima. U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru će, potom, biti upriličen prijem za visoke goste iz zemlje i inostranstva.

 

U oficijelnom delu najboljim basenskim radnicima će i ove godine biti uručena Šistekova nagrada, najviše priznanje koje RTB uručuje za doprinos razvoju kompanije.

 

Najprestižnije basensko priznanje dosad je dobilo 345 „Šistekovca“, a ove godine plejadi će se pridružiti još četvoro dobitnika. Odlukom organa upravljanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor i njegovog poslovodstva, premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi je dobitnik nagrade „Inženjer Šistek“ za 2015. godinu. Ovo visoko priznanje ove godine dobiće i Trajča Tončić (RBB), Zoran Aleksov (TIR) i Ivanka Stančić (RBM).

 

Obeležavanje Šestog avgusta u Boru biće završeno koncertom sarajevskog pop-rok benda „Crvena jabuka“ u amfiteatru Doma kulture, uz vatromet.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X