Spaskovski: Molim vas, dajte nam još malo vremena i dim će nestati

289 0

BOR, Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, čestitao je svim žiteljima Bora i Majdanpeka sutrašnji praznik – Dan rudara, i zamolio Borane da još malo budu strpljivi dok se u potpunosti ne suzbije zagađenje iz pogona nove borske topionice.

 

spaskovski 33“Nova topionica je izuzetno složeno postrojenje koje zahteva period uhodavanja, i zbog toga još uvek ima sumpor-dioskida u vazduhu. Ipak, koncentracija ovog gasa u vazduhu je smanjena na svega 1000 ppm, dok je nakada bila višestruko veća. U procesu uhodavanja nismo želeli da prodamo izuzeteno bogat bakrom ‘hladan materijal’, već smo ga preradili u našim postrojenjima i time ostvarili veliku dobit i za RTB i za sam grad”, rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

 

On je demantovao da je koncetrat koji se prerađuje u borskom postrojenju lošeg kvaliteta i sa zagađujućim elementima, te je dozvolio novinarima da imaju svakodnevni uvid u proizvodnju bakra i merenju aerozagađenja.

 

 

Prema njegovim rečima, trenutna iskorišćenost kapaciteta nove peći fleš-smelt tehnologije iznosi od 95 do 96 procenta, što je nekoliko procenata više nego do sada. O tome da je ceo projekat urađen po svetskim standardima, i da se od nove topionice u budućnosti očekuje mnogo, potvrdili su i danas prisutni predstavnici firmi Outotec i SNC Lavalin.

 

Proslava Dana rudara Srbije i Dana RTB, počeće sutra tradicionalnom rudarskom budilicom koja će proći glavnim gradskim ulicama i naseljima. U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru će, potom, biti upriličen prijem za visoke goste iz zemlje i inostranstva.

 

U oficijelnom delu najboljim basenskim radnicima će i ove godine biti uručena Šistekova nagrada, najviše priznanje koje RTB uručuje za doprinos razvoju kompanije.

 

Najprestižnije basensko priznanje dosad je dobilo 345 „Šistekovca“, a ove godine plejadi će se pridružiti još četvoro dobitnika. Odlukom organa upravljanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor i njegovog poslovodstva, premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi je dobitnik nagrade „Inženjer Šistek“ za 2015. godinu. Ovo visoko priznanje ove godine dobiće i Trajča Tončić (RBB), Zoran Aleksov (TIR) i Ivanka Stančić (RBM).

 

Obeležavanje Šestog avgusta u Boru biće završeno koncertom sarajevskog pop-rok benda „Crvena jabuka“ u amfiteatru Doma kulture, uz vatromet.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

博尔市进行积极污染测量

Piše - 6. June 2019. 0
博尔市管理局议员在大会会议上获悉,该市空气污染测量站将加强污染测量,并于   Brestovacka河(布列斯托瓦慈河)里将安装测量水中重金属含量的装置。 该信息来源于生态部,因为反对派抱怨博尔市污染增加,并且Brestovac镇(布列斯托瓦慈镇)居民怀疑Cukaru Peki矿山通过的河流中重金属被排放。   Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X