Spaskovski: 2015. bila teška godina, završavamo je sa blagom pozitivom i nastavljamo sa štednjom

298 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, rekao je da je 2015. godina bila izuzetno teška za RTB, pre svega zbog pada cene bakra. Na proizvodnju su uticale i poteškoće prilikom pokretanja nove topionice, ali i vremenski uslovi, ledena kiša, koja je krajem prošle godine gotovo paralisala majdanpečki kop.

Na kraju godine mi smo na pozitivnoj nuli. Pad cene bakra u julu iznenadio je sve proizvođače bakra i zbog toga smo izgubili oko 25 miliona dolara. Proizvodna cena bakra u RTB je trenutno 5.040 dolara po toni i ona mora da se spusti na 4.500 dolara”, rekao je Spaskovski i dodao da je zbog ledenih kiša koje su paralisale Majdanpek RTB izgubio oko 15 miliona dolara.

RTB će, prema rečima Spaskovskog, u narednoj godini morati da nastavi sa merama štednje, koje će uticati i na smanjenje zarada zaposlenih.

Moramo smanjiti zarade, ali nećemo dozvoliti da plata bude smanjena radnicima u proizvodnji, vozačima, bageristima, bravaru koji radi na -15 stepen, topioničaru, floteru… Bakarna žica je poslovala neprofitabilno, zato je i zatvorena, a radnici su preraspoređeni na druga radna mesta. U planu je i da sa EPS-om dogovorimo reprogram duga, ali i plaćanje niže cene za električnu energiju, s obzirom na to da smo mi veliki potrošači”, rekao je Spaskovski.

 

Spaskovski se osvrnuo i na poteškoće do kojih je došlo prilikom pokretanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Nakon pokretanja nove topionice mi smo zagrejali peć i zagrejali fabriku sumporne kiseline, ali desio se požar koji je duplirao troškove zagrevanja i morali smo da dogrevamo sumpornu sve dok se sanacija nije izvršila. Definitivna sanacija će se raditi ovih dana. Imamo i feler na zatvaraču dampera i zbog toga dolazi do povremenog curenja sumpor dioksida, naročito u jutarnjim satima, jer tada dolazi do najeće promene temperatura. To se dešava u svim postrojenjima i to je nešto što se zove feler isporučioca“ rekao je Spaskovski i dodao da je rukovodstvo RTB-a u kontaktu sa inostranim partnerima i da se intenzivno radi na otkanjanu ovog kvara.

Spaskovski je naveo da je RTB, koji je od 2004. godine u restrukturiranju, a trenutno u fazi okončanja UPPR-a (Unapred pripremljen plan reorganizacije), opterećen nasleđenim dugovanjem od oko 860 miliona evra.

 To je istorijski dug i taj novac je investiran u izgradnju hidroelktrane Đerdap, u pruge u Istočnoj Srbiji i izgradnju više od 20 hiljada stanova u Boru i Majdanpeku. Smatram da to nije loše utrošen novac, ali to je dug koji nikada nije vraćen”, istakao je Spaskovski.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X