Spaskovski: 2015. bila teška godina, završavamo je sa blagom pozitivom i nastavljamo sa štednjom

262 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski, rekao je da je 2015. godina bila izuzetno teška za RTB, pre svega zbog pada cene bakra. Na proizvodnju su uticale i poteškoće prilikom pokretanja nove topionice, ali i vremenski uslovi, ledena kiša, koja je krajem prošle godine gotovo paralisala majdanpečki kop.

Na kraju godine mi smo na pozitivnoj nuli. Pad cene bakra u julu iznenadio je sve proizvođače bakra i zbog toga smo izgubili oko 25 miliona dolara. Proizvodna cena bakra u RTB je trenutno 5.040 dolara po toni i ona mora da se spusti na 4.500 dolara”, rekao je Spaskovski i dodao da je zbog ledenih kiša koje su paralisale Majdanpek RTB izgubio oko 15 miliona dolara.

RTB će, prema rečima Spaskovskog, u narednoj godini morati da nastavi sa merama štednje, koje će uticati i na smanjenje zarada zaposlenih.

Moramo smanjiti zarade, ali nećemo dozvoliti da plata bude smanjena radnicima u proizvodnji, vozačima, bageristima, bravaru koji radi na -15 stepen, topioničaru, floteru… Bakarna žica je poslovala neprofitabilno, zato je i zatvorena, a radnici su preraspoređeni na druga radna mesta. U planu je i da sa EPS-om dogovorimo reprogram duga, ali i plaćanje niže cene za električnu energiju, s obzirom na to da smo mi veliki potrošači”, rekao je Spaskovski.

 

Spaskovski se osvrnuo i na poteškoće do kojih je došlo prilikom pokretanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Nakon pokretanja nove topionice mi smo zagrejali peć i zagrejali fabriku sumporne kiseline, ali desio se požar koji je duplirao troškove zagrevanja i morali smo da dogrevamo sumpornu sve dok se sanacija nije izvršila. Definitivna sanacija će se raditi ovih dana. Imamo i feler na zatvaraču dampera i zbog toga dolazi do povremenog curenja sumpor dioksida, naročito u jutarnjim satima, jer tada dolazi do najeće promene temperatura. To se dešava u svim postrojenjima i to je nešto što se zove feler isporučioca“ rekao je Spaskovski i dodao da je rukovodstvo RTB-a u kontaktu sa inostranim partnerima i da se intenzivno radi na otkanjanu ovog kvara.

Spaskovski je naveo da je RTB, koji je od 2004. godine u restrukturiranju, a trenutno u fazi okončanja UPPR-a (Unapred pripremljen plan reorganizacije), opterećen nasleđenim dugovanjem od oko 860 miliona evra.

 To je istorijski dug i taj novac je investiran u izgradnju hidroelktrane Đerdap, u pruge u Istočnoj Srbiji i izgradnju više od 20 hiljada stanova u Boru i Majdanpeku. Smatram da to nije loše utrošen novac, ali to je dug koji nikada nije vraćen”, istakao je Spaskovski.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X