Solarni punjač mobilnih telefona – drvo jagode, "posađeno" i u Boru

723 4

BOR, (IST Media, S.Trifunović) Kompanija Telekom Srbija, u saradnji sa mladom srpskom kompanijom „Strawberry energy“ poklonila je danas Boranima na korišćenje moderno dizajnirano „Strawberry Tree“ (drvo jagode), koje zapravo predstavlja javni solarni punjač za mobilne telefone. Na istom „drvetu“ instaliran je Wi-fi ruter, zahvaljujući kome će dvadesetak metara u prečniku biti moguće korišćenje besplatnog interneta putam wirelles-a.

 

Članice tima „Strawberry energy“ Kristina Nikolić, kaže da ovo solarno drvo  pored baterija mobilnih telefona, služi i za punjenje drugih prenosivih uređaja uz pomoć sunčeve energije koja se prikuplja u solarnom uređaju.

 

Oni su ponos Srbije (deo tima „Strawberry energy“)

 

Miloš Milisavljević demonstrira sunčevu silu na tabletu

 

„Sunčeva, čista zelena energija se pretvara u električnu i na taj način pun baterije mobilnih telefona“, objašnjava Kristina.

 

Inače, na „jagodici“ Borani mogu puniti skoro sve modele novijih, pa i starijih mobilnih telefona, jer postoji tridesetak kabli sa različitim priključcima (Samsung, Apple, Sony Ericsson, Nokia, HTC, Alcatel, Blackberry). Nakon što se priključi mobilni uređaj, pritisne se metalno dugme na „stablu drveta“ i kreće punjenje u trajanju od 15 minuta. Ukoliko mislite da je potrebno više dopuniti bateriju vašeg telefona, to ćete postići ponovnim pritiskom na dugme.

 

 

I internet veza besprekorno funkcioniše, i oni koji su ga isprobali, kažu da je protok odličnih 400 kilobajta u sekundi.

 

Kao znak posvećenosti ekologiji i uzimajući u obzir istorijske podatke o nastanku grada Bora, članovi tima „Strawberry energy“ i „Telekoma“ su posadili tri stabla mladih borića u parku između Doma kulture i novog dečijeg igrališta.

 

Marko Milisavljević zavrnuo rukave
I direktor Telekoma u Boru posadio bor

 

O nastanku mlade kompanije „Strawberry energy“, koja treba da predstavlja najpozitivniji primer preduzeća u Srbiji, razgovarali smo sa Kristinom, pošto je osnivač i idejni tvorac Miloš Milisavljević bio zauzet organizacijom male svečanosti, kako i dolikuje pravom menadžeru.

 

VIDIMO SE KOD JAGODE
U Obrenovcu mladi susret zakazuju rečenicom „vidimo se kod drveta“, a u Boru će to možda biti „vidimo se kod jagode“.

 

„Osnivač i direktor Miloš Milisavljević je tokom gimnazijskih dana otrkio svoju ljubav prema solarnoj energiji i obnovljivim izvorima energije. Baveći se tom temom u istraživačkoj stanici za talente u Petnici, došao je na ideju o javnom solarnom punjaču s obzirom na veliki broj mobilnih telefona u Srbiji i činjenice da je naša -digitalna povezanost sverastuća“, kaže Kristina.

 

Sve ostalo je išlo kao u najboljem snu. Mnogo je radio na svojoj ideji, okupio je tim mladih i pametnih ljudi (koji ne misle da je ulazak u politiku jedini preduslov za uspeh – primedba autora), i vrata uspeha su im bila otvorena.

 

Usledile su brojne nagrade, a jedna od najznačajnijih, koja im je dala „vetar u leđa“ bila je nagrada Evropske komisije u Briselu „Nedelja održive energije“, kada su osvojili prvo mesto u kategoriji „Smanjenje javne potrošnje“.

 

 

 

Borsko „drvo“ je šesta instalacija u Srbiji, a ovo interesantno dizajnesrsko rešenje krasi i Obrenovac, Novi Sad, Beograd, Kikindu i Vranje.

 

S obzirom na brojne mutne likove u Boru koji nameravaju da pokidaju kable punjača i kod otkupljivača bakra zarade desetak dinara!!!, prostor je obezbeđen video nadzorom.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 4 comments

 1. Vasilije Kasapic |

  Svaka cast momcima i devojkama iz „Strawberry energy“. Za svaku pohvalu je njihov rad. Ali, sinoc sam prolazio pored solarnog punjaca, i ne mogu da verujem da se vec neko „dosetio“ da na delu za Sony Ericsson telefone pokida i ukrade onaj deo koji se prikljucuje u telefon! Takvim postupcima sve gubi smisao…

  Reply
 2. Svaka cast momcima i devojkama iz „Strawberry energy“. Za svaku pohvalu
  je njihov rad. Ali, sinoc sam prolazio pored solarnog punjaca, i ne mogu
  da verujem da se vec neko „dosetio“ da na delu za Sony Ericsson
  telefone pokida i ukrade onaj deo koji se prikljucuje u telefon! Takvim
  postupcima sve gubi smisao…

  Reply
 3. Pingback: Oštećen solarni punjač “Drvo jagode” u Boru | Ist Media – Bor

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X