Smanjeni rizici od poplava

621 0

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) U Zaječaru je održana redovna sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, na kojoj su, između ostalog, razmatrani predlozi o radovima na čišćenju potoka u Lubnici i Grlištu, s ciljem da se smanji rizik od poplava. Takođe su razmatrane izmene i dopune zakona o vanrednoj situaciji, prenosi portal zajecar.info

 

„U pripremi su zakoni o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti i zakoni koji se odnose na pružanju pomoći nakon određene opasnosti. Novine koje se uvedu odnosiće se na jasniju poziciju Štaba po pitanju odgovornosti i odrediće se uslovi pod kojima će se proglašavati i ukidati vanredne situacije. Cilj ovakvih novina jeste da se odgovornost Štaba podigne na viši nivo“, rekao je mr Milan Blagojević, član Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

 

Prema njegovim rečima druge novine odnosiće se na jedinice civilne zaštite. U narednom periodu služenje u jedinicama civilne zaštite biće obavezujuće.

 

„Do sada smo imali situaciju da se jedinice civilne zaštite obrazuju od dobrovoljaca, a u budućnosti će služenje biti obavezno. Predviđa se i uvođenje menadžera zaštite i spasavanja i to bi bilo odgovorno stručno lice u jedinicama lokalne samouprave“, dodao je Blagojević.

 

Kako je istaknuto na sednici, ove godine Štab za vanredne situacije grada Zaječara imao je brojne radove na nasipima u naselju Višnjar i u Gamzigradskoj banji. Završeni su radovi na Belom Timoku, ali tokom naredne godine Štab očekuju radovi u selima Vrbica, Mali Izvor i Vratarnica na vodama drugog reda, kako bi se smanjili rizici od poplava.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X