Slika siromaštva u Boru demantuje statistiku

520 0
SRBIJA BOR (Beta, IST Media, I. M.) U Srbiji je riziku od siromaštva izložena svaka četvrta osoba, dok trećina građana smatra da teško živi, podaci su Kancelarije Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji.

Kada se uzmu u obzir isključivo statističi podaci, opština Bor spada u razvijenije opštine u Srbiji, međutim slika siromaštva u Boru demantuje statistiku.

Krajem septembra u opštini Bor bilo je 5.760 nezaposlenih osoba, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje. Ukoliko se kao validan uzme broj stanovnika prema popisu iz 2011. godine, nezaposlenost u opštini Bor iznosi nešto manje od 12 procenta, dok je republiči prosek viši i on je, krajem juna, iznosio 15,2 procenata stope nezaposenosti.

Takođe, kada je reč o statistici, prosečna zarada u opštini Bor za prvih osam meseci ove godine viša je za oko 2.500 dinara u odnosu na republički prosek i ona, prema Republičkom zavodu za statistiku, bez poreza i doprinosa iznosi 47.708 dinara za opštinu Bor.

Ipak, na terenu situacija je nešto drugačija.

 

siromastvo foto S.Trifunovic IST Media 1
Riziku od siromaštva izložena svaka četvrta osoba

 

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Boru, trenutno je 665 domaćinstava koja koriste novčanu socijalnu pomoć. Iz Centra za socijalni rad navode da se broj korisnika ne menja drastično u odnosu na prethodne godine.

Međutim, osim korisnika socijalne pomoći, iz Centra navode da postoje i druge kategorije stanovništva koje teško žive.

“Osim korisnika novčane socijalne pomoći, a čime nisu obuhvaćene sve porodice koje se suočavaju sa teškom materijalnom situacijom, tu su i višečlane porodice sa malim prihodima, penzioneri sa minimalnim penzijama i druge kategorije stanovništva, a koje nisu na našoj evidenciji”, navode za IST Media u Centru za socijalni rad u Boru.

Prema rečima Maje Bakoč, članice opštinskog veća, zadužene za socijalnu politiku, u fokusu lokalne samouprave jesu izdvajanja za socijalna davanja za najugroženije i zapošljavanje, kako bi se problem siromaštva umanjio. Za jednokratnu novčanu pomoć najugroženijim građanima, opština Bor godišnje iz budžeta izdvaja 7 miliona dinara. Kako navodi, to je suma koja se gotovo uvek utroši.

 

maja-bakoc
Maja Bakoč: U fokusu lokalne samouprave socijalna davanja za najugroženije i zapošljavanje

 

Osim toga, u opštini Bor ima 450 korisnika narodne kuhinje, za čiji se rad iz budžeta godišnje izdvaja 17 i po miliona dinara.

Takođe, nezaposlene majke u opštini Bor do prve godine detetovog života dobijaju mesečno 15.000 dinara. U prvih devet meseci ove godine 144 porodilja koristilo je ovu naknadu, dok ih je u 2015. godini bilo 181, što je još jedan pokazatelj stepena siromaštva, ali i nezaposlenosti među Boranima.

“Osim socijalnih davanja, u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, lokalna samouprava godišnje izdvaja oko 7 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja, u šta spadaju i konkursi za javne radove, pre svega za teže zapošljive kategorije stanovništva, mlađe od 30 i starije od 50 godina,” navodi Bakoč za IST Media.

Opština Bor inače, prema razvijenosti spada u drugu kategoriju opština u Srbiji, odnosno ima stepen razvijenosti od 80 do 100 procenata od republičkog proseka.

Za četvoročlano domaćinstvo prag rizika od siromaštva 31.000 dinara

Rizik od siromaštva u Srbiji najveći je medju domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto.

Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000″, navodi se u saopštenju Kancelarije Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji.

Kako se navodi, sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Pored Srbije, visoku stopu rizika od siromaštva imaju Rumunija (oko 22 odsto), Bugarska, Grčka i Španija.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X