Sinod SPC traži od vlasti PRIVREMENI PREKID ZABRANE KRETANJA na USKRS zbog liturgije

85 0
irinej

foto: SPC

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražio je danas od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice, Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

Prema nezvaničnim saznanjima lista Danas, vernici i pojedine grupe srpskih intelektualaca poslednjih nedelja vrše pritisak na patrijarha srpskog Irineja da kod državne administracije izdejstvuje mogućnost da vernici SPC prisustvuju vaskršnjim liturgijama u skladu sa pravilima zaštite u borbi protiv kovida 19.

Izvori nezvanično navode da se poglavar SPC na ovu temu nedavno konsultovao i sa ruskim patrijarhom Kirilom.

U crkvenim izvorima spekuliše se da su se „grčke crkve“, kao i Ruska i Srpska pravoslavna crkva našle u „rebusu“ nakon što je bugarski premijer Bojko Borisov krajem prošle nedelje najavio da će tokom Strasne sedmice i Vaskrsa pravoslavne crkve biti otvorene u Bugarskoj, koja je 13. marta proglasila vanredno stanje i zabranila okupljanje više od dve osobe na javnom mestu.

Prvi put u istoriji na katolički Uskrs, na svetim misama nisu bili prisutni vernici.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X