SINDIKATI RTB uoči najave dolaska STRATEŠKOG PARTNERA – Niko da ne ispituje snagu sindikata

1844 0
anode rtb

BOR, (IST Media) U iščekivanju raspisivanja tendera za izbor strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, koji je za mart najavio ministar rudarstva Aleksandar Antić, razgovarali smo sa dvojicom sindikalnih lidera u borskoj kompaniji, Draganom Jankucićem (Nezavisni sindikat Topionice) i Vladimirom Stefanovićem (Samostalni sindikat RBB)

Na pitanje koliko njihov sindikat danas ima snage da se odupre eventualno lošim uslovima privatizacije ili pronalaženja strateškog partnerstva, i da li sindikat ima snage da izvede radnike na ulicu kao 2004, kada zbog sumnjivog pokušaja privatizacije blokiran autoput, Jankucić smatra da snaga sindikata zavisi od radnika a ne od članova.

Ukoliko je mišljenje većine radnika da je nešto loše po njih, ili pak izuzetno loše, onda se to odražava i na njihove članove porodice, prijatelje i veći deo društva, kaže Jankucić.

On podvlači da sindikat može samo u skladu sa zakonom na racionalan način da pregovorima ukaže da je nešto loše po radnika, ali nezadovoljstvo radnika je upozorenje i za sindikat i poslodavca i za sve one koji donose značajne odluke o nekom preduzeću bilo to privatizacija ili strateško partnerstvo.

Jankucić: Moraćemo da budemo pitani

Mislim da sindikati nemaju snagu da izvedu radnike na ulicu, ali radnici svakako mogu sindikate. Zato je potrebno dobro o svemu razmisliti i doneti najbolje resenje za duži period, kaže lider „nezavisnih“.

Stefanović se nada da neće doći do nikakvih loših rešenja ni za zaposlene ni za kompaniju.

Pretpostavljam  da nikom nije cilj da ispituje snagu sindikata, već da će se naći rešenje kojim ćemo biti zadovoljni, kaže on.

Na pitanje ispod kojih uslova sindikati nećete pristati na privatizaciju, Jankucić odgovara da Kolektivni ugovor značajnije i bliže definiše prava radnika kako kod sadašnjeg tako i kod eventualnog budućeg srateškog partnera.

Poštovanje kolektivnog ugovora i Zakona o radu je osnova i minimum za bilo koje pregovore i bilo kog zainteresovanog za RTB Bor, podseća Jankucić.

Stefanović je mišljenja da zbog ogromne vrednosti imovine kombinata bakra neće doći do privatizacije, već da će se naći manjinski partner.

 

Stefanović: Nema poverenja u privatizaciju

Ni jedan ni drugi sindikat nisu do sada razgovorali sa kolegama iz sindikata regiona, o pozitivnim ili negativnim posledicama strateškog partnerstva.

Nezavisni sindikat će o toj temi kada se bude tačno znalo da li ima ozbiljno zainteresovanih kompanija za RTB Bor.

Tada ćemo svakako zahtevati da porazgovaramo ne samo sa sindikatima i radnicima tih firmi, i da tada čujemo njihovo mišljenje, već i sa budićim vlasnicima, rekao nam je Jankucić.

Stefanović, sa druge strane, nije upoznat da u blizini postoji neko preduzeće koje ima strateškog partnera kao manjinskog vlasnika.

Gde je strateški partner većinski vlasnik to preduzeće posluje kao privatizovano a ja nemam pozitivno mišljenje o tome, kaže Stefanović.

Mart se svakako bliži, i radnici očekuju od sindikalista da ispune svoja obećanja. Jer opstanak RTB-a je i opstanak Bora.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Podrska radnicima RTB-a i sindikalnoj braci iz sindikata NEZAVISNOST (greskom ste napisali „Nezavisni“ sindikat-nije isto). Od sloge, brojnosti sindikata i cvrstom stavu prema ministarstvu zavisi sudbina Grupe ali i celog Bora. Srecno!

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X