Društvo

Sindikat Nezavisnost: Ziđin neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore, od Vlade Srbije traže intervenciju

Zijin topionica

 

Sindikalne organizacije kompanije Srbija Zidjin Kuper u Boru zatražile su od  Vlade Srbije i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog novog Pravilnika o radu kojim se umanjuju zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara.
Sindikati borske kompanije koja je u vlasništvu kineske kompanije, zahtevaju da iz Vlade što pre zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se stavio van snage novi Pravilnik o radu donet 15. decembra.
Takođe, zahtevaju i nastavak jednostrano prekinutih pregovora o zaključenju Kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.
Sindikati napominju da bi se ispunjenjem ova dva zahteva izbeglo održavanje velikog protesta nezadovoljnih radnika i sindikata, ali za Ist mediju kažu da su blizu donošenja odluke o štajku.
U pismu Vladi sindikati ukazuju da je “poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora” čime, kako navode, kineski poslodavac nije ispoštovao zahtev ministarstva privrede da predstavi simulacije obračuna zarada po svom predlogu.
Iz “Nezavisnosti” upozoravaju da je tim novim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.
Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić, koji je prisustvovao neuspelim pregovorima, upozorio je da je poslodavac “neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore i doneo novi pravilnik kojim je praktično umanjio nivo prava zaposlenih uredjen prethodnim pravilnikom”.
Gavrić je za Ist media izneo još nekoliko stavki koje su problematične, i da će se u nezavidnom položaju naći i invalidi rada.
Do sada smo kroz Kolektivni ugovor imali stavku da invalidi rada na novim radnim mestima dobiju razliku do rešenja koje su imali pre invaliditeta, a to je u novom Pravilniku izačeno. Izbrisane su i zakonske osnove da, ukoliko poslodavac nema radna mesta za invalide, može da ih proglasi tehnološkim viškom, upozorava Gavrić.
Iz pravilnika su, kako nam je rekao, izbačene stavke u vezi proglašenja tehnološkog viška, a u razlozima za otkaz Ugovora o radu, pored četrdesetak stavki ubačeno je još novih.
Novim Pravilnikom smanjen je broj dana godišnjeg odmora i dani plaćenog odsustva za dobrovoljne davaoce krvi, a izbačene su i pojedine stavke iz uslova za rad sindikata.
Borke sindikate podržali su lokalni odobri Narodne stranke, Glasno za omladinu i Stranka slobode i pravde, zahtevajući da se u podršku sindikata uključi i lokalna samouprava.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X