Sindikat javnog sektora kritikuje Nacrt zakona o platama

196 0

SRBIJA – Sindikat javnog sektora kritikuje Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru Srbije i najavljuje da će organizovati štrajkove ako predložena rešenja budu usvojena. Taj sindikat u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije zamera što predloženim zakonom nisu obuhvaćen svi zaposleni u javnom sektoru, pre svega funkcioneri.

“Nacrt zakona o platama suspenduje važeće posebne kolektivne ugovore grana”, navodi se u saopštenju Sindikata javnog sektora i ukazuje da takav zakon ne može biti donet ako u njemu ne budu precizirani platne grupe i razredi, kao i koeficijenati za zaposlene i sistematizovani svi poslovi.

Istakuto je da nije definisano pravo na posebne naknade za minuli rad, jubilarnu nagradu i druge isplate.

Predloženo je da plate u javnom sektoru budu u rasponu 1:7,5, odnosno da najviša plata može biti najviše sedam i po najnižih plata. Predviđen i jedinstveni katalog zvanja i radnih mesta i metodologija kojom će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, i po kojima će se dobiti određeni koeficijent.

Cilj donošenja tavog zakona je da zaposleni za istu vrstu posla bez obzira u kom delu javnog sektora rade dobijaju iste plate.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je pripremilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, počela je u sredu i trajaće do 10. novembra.

 

(Beta)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X