Sindikalni lider prekinuo štrajk glađu posle 72 sata, delimično zadovoljan pregovorima

642 0
Orbović kasno došao

BOR, (IST Meda) Predsednik Veća Samostalnog sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić, prekinuo je danas u podne štrajk glađu, delimično zadovoljan ishodom pregovora koje je u RTB-u juče vodio predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović. Cilj pregovora, vođenih iza zatvorenih vrata, bio je  ispunjenje zahteva iz Sporazuma koji je ponuđen RTB-u, kako bi se povratio nekadašnji status Samostalnog sindikata u Basenu Bor.

 

„Štrajk prekidam i zadovoljan i nezadovoljan, jer je sa poslovodstvom RTB-a juče dogovoreno da se izda saopštenje u kome će pisati da niko u pogonima kombinata bakra ne sme biti šikaniran i malteretiran ukoliko ne želi da se učlani u bilo koji sindikat. Postignut je i interni dogovor  da se između ovog, i novoosnovanog Sindikata Rudara Srbije, pronađe rešenje a spor će nadalje rešavati centrala sindikata metalaca“, rekao je Trujkić na konferenciji za novinare.

Srpski metalci u petak u Boru
Sutra će u Boru biti održana sednica najvišeg organa granskog sindikata – Uprave Sindikata metalaca. Na dnevnom redu će biti reči o svim aktuelnim dešavanjima i očekuje se predlaganje određenih rešenja.

 

On je dodao da će se ostali zahtevi rešavati kroz institucije, a da će granski sindikat odlučiti da li će u rešavanju ove situacije pokrenuti tužbe i angažovanje inspecija.

 

Da podsetimo, iz sporazuma je ostalo da se reši pitanje povraćaja dokumentacije Samostalnom sindikatu RBB, „uzurpirana“ od strane novoosnovanog Sindikata rudara Srbije, kao i da se vrati pečat i tekući račun Samostalnog sindikata sa svim sredstvima do momenta upisa „Sindikata rudara Srbije“ u registar. Ova organizacija zahteva i regularno održavanje izbora u Samostalnom sindikatu Rudnika bakra Bor, ali i da se tom sindikatu vrate kancelarije i oprema za rad.

 

Trujkić je rekao da štrajk glađu ne prekida zato što ne može više da izdrži, jer se zdravstveno oseća dobro, već zato što je to obećao svojoj porodici i prijateljma.

 

„Ovaj protest je trebalo da posluži kako bi se probudili neki ljudi u našem sindikatu ali i gradu, i kako se ovakve stvari ubuduće ne bi desile.

 

Na pitanje da li je zadovoljan kako ih je u pregovorima zastupala centrala, Trujkić je rekao: Možda su mogli da budu oštriji, možda su mogli da dođu ranije i spreče neke stvari koje su se desile. Pošto bi centrala, po elementarnom principu sindikalnog organizovanja trebalo da iskaže solidarnost, i da bude na čelu svojih kolega, mogu da kažem da sam u većoj meri nezadovoljan.

 

Audio izjava Dragiše Trujkića

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X