Društvo

Simulirali ujede pasa i uz pomoć advokata naplaćivali odštetu

Istražujući fenomen neuobičajeno velikog broja ujeda pasa lutalica u malenoj opštini Odžaci, koja je prošle godine na ime odštete “žrtvama” ispltila čak 18 miliona dinara iz budžeta, policija je došla do neverovatnog otkrića zbog koje će posla biti i za istražne organe.

Foto: IST Media

Otkriveno je više osoba koje su specijalno podešenim kleštima sami sebi naneli povredu nalik ujedu psa. Ovo simuliranje su ponovili u više opština, a sudovi su, uz pomoć veštih advokata i adekvatne provere, odštetu iz budžeta grada delili šakom i kapom.

U opštini Odžaci su, kako prenosi RTS, umesto predviđenih 10 miliona dinara odšetete, po sudskim presudama morali da isplate osam miliona dinara više.

Specijalnim kleštima do para iz budžeta (screenshot RTS)

“Policija je otkrila osobe koje su išle od grada do grada i prijavljivale ujed, koji je zapravo bio ‘ujed’ klešta. Bio je to signal da nešto nije normalno, pa su prevaranti ubrzo otkriveni”, rekli su zvaničnici te opštine.

ž

O ovakvim i sličnim zlouptrebama simulacije ujeda govori se sve glasnije kao o organizovanom kriminalu, koji je prisutan u gotovo celoj Srbiji.

“Radi se o svojevrsnom biznisu koji su napravile neke grupe ljudi u sprezi  sa određenim advokatskim kancelarijama, što bi moglo da bude i predmet određenih istražnih radnji”, upozorava Sima Vuković iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U NALED-u kažu da zloupotrebe čine petinu od milijarde dinara koliko je isplaćeno “žrtama” u poslednje tri godine.

Prema podacima iz Službenog glasnika Opštine Bor iz 2015. godine, u 2016. godini je za program mera zaštita pasa i mačaka lutalica u 2016. bilo je namenjeno 7 miliona dinara. Za azil je izdvojeno čak 32,5 miliona, ali se još uvek nije usvojen dokument o realizaciji prošlogodišnjeg budžeta. Poređenja radi, za Narodnu kuhinju socijalno najugroženijih Borana u 2016. izdvojeno je duplo manje novca od troškova za azil.

Pošto medijima nije dostavljen detaljan plan budžeta za 2017. godinu, nemamo podatak koliko je u ovoj godini namenjeno za odštete od ujeda pasa lutalica, ali, prema našim saznanjima, reč je o 10 miliona dinara.

Kako bi se sprečile zloupotrebe naplate štete od ujede pasa lutalica, resorna ministarstva su nedavno formirala radnu grupu koja treba da donese jedinstveno rešenje za celu Srbijiu. Očekuje se ujednačavanje sudske i medicinske prakse, a NALED predlaže jedinstevni  registar odšetnih zahteva.

Prema iznetim podacima, u 80 odsto slučajeva zaista se radilo o ujedima pasa koji su uglavnom bili kućni ljubimci. Zato će se ubuduće voditi računa o tome da li su svi psi koji imaju vlasnika čipovani, kako bi se kaznili neodgovorni vlasnici koji su psa ostavili na ulici.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X