Šestomesečni izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara. Kupci iz Turske, Hrvatske, Nemačke

407 0
BOR, (IST Media, foto: Kolektiv) Za šest meseci ove godine Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor oko 15 hiljada tona bakra vrednosti 103,2 miliona dolara. Englezi su za borsko srebro kupljeno od januara do juna platili 1,372 miliona dolara, a dodatnih 835 hiljada dolara izdvojili su za paladijum i platinu.

„Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih šest meseci otpreman iz Bora platili ukupno milion i po dolara. U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 216 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih šest meseci 107,1 milion dolara, što je 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, navodi pres služba RTB Bor.

S druge strane, domaćim prerađivačima, „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“, RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra  vrednosti 30,9 miliona dolara. Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, pa se može reći da je ukupan izvoz RTB-a Bor za šest meseci ove godine vredan 138 miliona dolara.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u junu je 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

Sa dva površinska kopa, Veliki Krivelj i Južni revir, rudari su za šest meseci najpre skinuli 10,9 miliona tona raskrivke, a potom, zajedno sa količinama iz Jame, došli do ukupno osam miliona tona rude. Daljom preradom rude u flotacijama dobijeno je 112,2 hiljade tona suvog koncentrata, odnosno 22 hiljade tona bakra u koncentratu.

Za prvih šest meseci u novoj topionici u Boru je iz sopstvenih, uvoznih i ostalih sirovina ukupno proizvedeno 32 hiljade tona katodnog bakra.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X