Šestomesečni izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara. Kupci iz Turske, Hrvatske, Nemačke

347 0
BOR, (IST Media, foto: Kolektiv) Za šest meseci ove godine Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor oko 15 hiljada tona bakra vrednosti 103,2 miliona dolara. Englezi su za borsko srebro kupljeno od januara do juna platili 1,372 miliona dolara, a dodatnih 835 hiljada dolara izdvojili su za paladijum i platinu.

„Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih šest meseci otpreman iz Bora platili ukupno milion i po dolara. U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 216 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih šest meseci 107,1 milion dolara, što je 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, navodi pres služba RTB Bor.

S druge strane, domaćim prerađivačima, „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“, RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra  vrednosti 30,9 miliona dolara. Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, pa se može reći da je ukupan izvoz RTB-a Bor za šest meseci ove godine vredan 138 miliona dolara.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u junu je 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

Sa dva površinska kopa, Veliki Krivelj i Južni revir, rudari su za šest meseci najpre skinuli 10,9 miliona tona raskrivke, a potom, zajedno sa količinama iz Jame, došli do ukupno osam miliona tona rude. Daljom preradom rude u flotacijama dobijeno je 112,2 hiljade tona suvog koncentrata, odnosno 22 hiljade tona bakra u koncentratu.

Za prvih šest meseci u novoj topionici u Boru je iz sopstvenih, uvoznih i ostalih sirovina ukupno proizvedeno 32 hiljade tona katodnog bakra.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X