DruštvoTema danaНекатегоризовано

Šest decenija Organizacije invalida rada u Knjaževcu

KNJAŽEVAC, (IST Media, S.Todorović) Opštinska organizacija invalida rada (OOIR) iz Knjaževca proslavila je jubilej, 60 godina postojanja i rada. Sa razvojem industrije i rudarstva na teritoriji opštine Knjaževac, u posleratnim godinama, javila se potreba za formiranjem organizacije, koja će pored sindikata, štititi interese i prava invalida rada.

 

Vanja Dikov - preds. invalida Vidinskog okruga Bugarska & Ljubinko Tosic Knjazevac

Vanja Dikov – predsednik invalida Vidinskog okruga Bugarska i Ljubinko Tošić Knjaževac

 

U dogovoru sa tadašnjom sindikalnom organizacijom, negde 1955. godine, formiran je Aktiv invalida rada. Organizacija neprestano raste i razvija se, da bi 1982. godine, stupanjem na snagu Zakona o društvenim organizacijama, OOIR dobila status Društveno pravnog lica.

 

Prvi predsednik, tada Opštinskog odbora, u periodu od 1955. do 1969. godine bio je Miodrag Marjanović, a blagajnik Ratomir Jovanović, zvani Ratko Urednik. Sadašnji predsednik je Ljubinko Tošić, koji je u prvom mandatu funkciju obavljao u periodu od 2004. do 2006. godine. U drugom, na mestu “prvog čoveka” ove organizacije, nalazi se od 2010. godine.

 

Prošlo je 60 godina života i rada Opštinske organizacije invalida rada. Promenilo se više skupština, upravnih odbora i predsednika, ali je svako od njih, u granicama svojih htenja i mogućnosti, dao svoj doprinos.

 

Od nekada malog aktiva, sa desetinama članova, danas OOIR ima veliku i snažnu organizaciju, koja u svom sastavu ima 21 mesnu organizaciju, od kojih su 18 seoskih i 3 na teritoriji grada. Polovina članova aktivno učestvuje u radu mesnih organizacija, redovno plaća članarinu i koristi određene pogodnosti. Kao socijalno-humanitarna organizacija, neprestano vrši snabdevanje svojih članova životnim namirnicama i ogrevom.

 

“Za proteklih 5 godina, obezbedili smo i isporučili našim penzionerima na odloženo plaćanje na 3 do 8 meseci prehrambenu robu u količinama od 126 tona i uglja 3.507 tona. Naše usluge koristio je bar jednom svaki šesti penzioner od ukupnog broja invalida, penzionera i osoba sa invaliditetom”, – rekao je Ljubinko Tošić, predsednik ove organizacije.

 

sasa todorovic

 

“Pored invalida rada, naša organizacija pomaže i osobe sa invaliditetom, tako da je dopunom i usvajanjem Statuta usvojen i nov, pun naziv: Opštinska organizacija invalida rada i osoba sa invaliditetom”, dodao je Tošić.

 

Organizacija ima odličnu saradnju sa Savezom invalida rada Srbije, lokalnom samoupravom, istovetnim organizacijama sa prostora Timočke krajine i delom Niškog regiona i nekim gradovima iz Bugarske, kao što su Vidin, Belogradčik, Kula i Pleven.

 

Potpisivanje Povelje o druzenju i medjusobnoj saradnji - Aleksinac i Knjazevac

Potpisivanje Povelje o druženju i međusobnoj saradnji – Aleksinac i Knjaževac

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X