Sektor za vanredne situacije apeluje na poštovanje Zakona o zaštiti od požara ili slede kazne

146 0
sektor za vanredne situacije

 

 

Zbog opasnosti od širenja požara koji može ugroziti živote građana i naneti velike materijalne štete, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i ne lože vatru u šumi i po obodima šuma.

Upozorava se da je kazna za nepoštovanje ove odredbe za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Zabranjeno je i loženje vatre u šumi na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Kako navode u saopštenju, u narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju, a samo u toku juna i jula evidentirano je 3.836 požara.

Sektor za vanredne situacije najaljuje da će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X