Saopštenje RTB Bor povodom zastoja u izgradnji topionice: Zatajili projektanti

338 0

 

BOR – Najveća srpska investicija u oblasti ekologije, projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru, našla se u žiži javnosti, ali  ne zbog složenosti i obimnosti poslova koji su ceo ovaj grad učinili najvećim gradilištem u zemlji, ne ni zbog nove tehnologije koja će njemu i okolnim selima doneti čisto nebo, već zbog apsurdne situacije u koju su državnu investiciju doveli – papiri!

 

topionica featured

 

Trebalo je, naime, da prođu dve i po godine od početka izgradnje „nove topionice“, pa da republički građevinski inspektor Ministarstva građevinarstva i urbanizma, koji sedi u susednom Zaječaru(!), utvrdi da se investicija u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, odnosno njeni pojedini delovi, grade bez građevinske dozvole. Potpisao je rešenje da se gradilište zatvori i dao rok od dva meseca da se sve što je naložio sprovede, uz napomenu da žalba ne odlaže izvršenje. Međutim, radovi za to vreme nisu prekinuti u potpunosti. Radilo se samo na pozicijama za koje dozvole postoje (osiguranje i „pritezanje“ konstrukcije, spajanje starog sa novim postrojenjem).

 

Ostali radovi su zaustavljeni posle takvog naloga republičkog inspektora, to je tačno. Međutim,  administrativni organ Vlade Srbije je vrlo brzo poništio oba rešenja jer bi bilo potpuno besmisleno rušiti, pa ponovo graditi, a da ne pominjem štetu koju bismo pretrpeli – kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.  – Nisam ljut ni na koga zbog toga. Bez obzira na to što je reč o državnom projektu, apsolutno se slažem da bez dokumentacije ne može da se radi. Za razliku od svetske prakse, gde se najpre pripremi ceo projekat, uz koji ide kompletna dokumentacija, mi smo odlučili, a kada kažem „mi“ mislim na Vladu Republike Srbije, „Mejs“ – svetsku kuću koja upravlja projektom – i sve strane koje učestvuju, da se  „nova topionica“ radi fazno i da se u skladu s tim pribavljaju dozvole. Zašto? Pa, jednostavno zbog toga da ona bude što pre gotova i da nijednog trenutka, dok traju poslovi, ne bude ugrožena tekuća proizvodnja. Reč je o braunfild investiciji, gradimo novu topionicu, ali stara za to vreme ne stoji, već živimo od njenog rada. Zato je bilo važno, a i svim Boranima bi to trebalo da bude važno, da ovaj projekat bude što pre gotov i da konačno prestane trovanje građana.

 

Nažalost – naglašava Spaskovski – svuda je bilo kašnjenja prilikom pribavljanja dozvola, a za to nije odgovoran Basen niti Vlada Republike Srbije, već projektanti. Kompanijama koje su dobile posao poslali smo 53 mejla upozorenja jer je projektna dokumentacija, da ponovim, obaveza kanadskog SNC Lavalina, finskog Outoteka i beogradskog Energoprojekta. Oni su, međutim, verovatno imali problem s projektovanjem, povezivanje novog sa starim.

 

Ipak, kako tvrdi generalni direktor RTB-a, zastoj od skoro dva meseca u radovima na pojedinim delovima projekta neće povećati troškove. – Mislim da ćemo nadoknaditi izgubljeno vreme. Ide leto, radiće se u tri smene. Dosad smo pribavili 73 dozvole, a kako projekti budu stizali tako će se pribavljati i ostale. Za topionicu su, recimo, svi projekti stigli, revidirani su i očekujemo dobijanje dozvola – zaključuje Spaskovski.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X