Rusija uvodi do PET GODINA ZATVORA za lažne vesti o korona virusu

43 0

Ruski poslanici danas treba da usvoje nacrt zakona kojim se predvidjaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vesti vezanih za novi korona virus.

Poslanici će danas o tom zakonu glasati u prvom i drugom čitanju pre podne a treće i poslednje čitanje očekuje se tokom dana.

Tekst predvidja da osoba koja je proglašena krivom za namerno deljenje lažnih informacija koje su dovele do smrtnog ishoda ili imale druge ozbiljne posledice može da dobije do pet godina zatvora i kaznu od dva miliona rubalja (23.000 evra po sadašnjem kursu).

Takodje se predvidja kažnjavanje sa tri godine zatvora i kaznom od 1,5 miliona rubalja (17.300 evra) za širenje informacija koje su naškodile zdravlju drugih.

Ti predlozi deo su zakonskog paketa koji takodje uključuje jače kazne za osobe koje ne poštuju predvidjenu izolaciju radi ograničenja širenja bolesti kovid-19.

U Rusiji sada ima 1.836 registrovanih slučajeva korona virusa i devet umrlih. Od juče je u glavnom gradu Moskvi sa 12 miliona stanovnika uvedena opšta izolacija kao i u oko 12 regiona u zemlji.

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X