EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Rudarstvo uvrstiti u Strategiju razvoja Srbije

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je prve nove rudnike moguće otvoriti za tri do pet godina * Prosečna plata u Srbiji tokom 2013. iznosila je 385 evra, a u sektoru rudarstva 965 evra

 

Beograd, 3. marta – Značaj koji rudarstvo može u budućnosti da ima za ekonomski razvoj naše zemlje i zapošljavanje postavlja pred Vladu obavezu da ovaj sektor uvrsti u Strategiju razvoja Srbije. Značajne kapitalne investicije koje prate otvaranje rudnika naročito bi mogle da pomognu nerazvijenim krajevima Srbije u kojima su registrovane velike rudne rezerve.

 

Analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i konsultantske kuće Breakthrough d.o.o. pokazala je da u našoj zemlji postoji samo devet rudnika metala i minerala od kojih su tri u državnom i šest u privatnom vlasništvu. Tokom prošle godine bilo je aktivno 135 dozvola za istraživanje. Ukoliko bi se samo tri odsto tih dozvola pretvorilo u upotrebne dozvole, moglo bi da bude otvoreno pet novih rudnika što bi potencijalno moglo da donese četiri milijarde dolara kapitalnih investicija. Pet novih rudnika značilo bi otvaranje 1.000 direktnih i još 3.600 indirektnih radnih mesta.

 

NALED i Breakthrough pokrenuli su uz podršku Kanada Fonda projekat „Rudarstvo: Promovisanje ekonomskog upravljanja i razvoja za demokratsku tranziciju“, u okviru kojeg je organizovano sedam okruglih stolova sa predstavnicima Vlade Srbije, parlamenta, profesorima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, ambasadama zemalja iz kojih dolaze investitori, kao i predstavnicima lokalnih samouprava, kako bi se razgovaralo o najboljim rešenjima koje bi trebalo ugraditi u novi zakon o rudarstvu u cilju realizacije očekivanih investicija.

 

naled

 

Pilot projekat uključio je zainteresovane strane na nacionalnom i lokalnom nivou radi izgradnje konsenzusa o budućem razvoju ovog sektora. Odgovorno rudarstvo može da osnaži Srbiju. Ugradnja minerala i metala u vladinu strategiju ekonomskog razvoja mogla bi da doprinese rastu i radnim mestima odnosno budućem prosperitetu.

 

Ono što je važno naglasiti jeste da rudarstvo podrazumeva dug period istraživanja rezervi koje može da traje deceniju i više pre odluke o ekploataciji. Na osnovu dosadašnjih istraživanja, moguće je da prvi novi rudnici najranije budu otvoreni za tri do pet godina što će biti u mandatu nove vlade. Reč je o dugoročnim projektima i velika očekivanja od rudarstva u kratkom periodu nisu realna i opravdana, ali je potrebno na vreme uspostaviti dobar okvir za ulaganje.

 

Rudarske kompanije plaćaju različite takse i poreze koje idu u republički i lokalne budžete. Među porezima koje trenutno plaćaju jesu oni koji se odnose na porez i na korišćenje javnog dobra. Porez na dobit industrija podržava jer ohrabruje kompanije da investiraju i rastu. Naknade za korišćenje javnog dobra, iako uobičajene u mnogim zemljama, ali ne u svim, generalno se određuju prema ukupnim prihodima odnosno obrtu. Funkcionišu kao dodatni trošak poslovanja, slično troškovima koji prate bilo koji input, kao što su energenti, voda ili plate. Naknade smanjuju profit koji bi država mogla da oporezuje. U Srbiji od naplate naknada korist imaju lokalne samouprave. Prema sadašnjoj formuli, 40 odsto svih naknada ide lokalnom nivou vlasti, koji ta sredstva može da koristi za razvoj lokalne ekonomije i insfrastrukture: mostova, puteva, škola i bolnica.

 

Šansa za nerazvijene opštine

 

Analiza NALED-a i kompanije Breakthrough pokazala je da se mape nerazvijenih područja i potencijalnih rudnika gotovo u potpunosti poklapaju. Usvajanjem kvalitetnog zakona o rudarstvu stvorili bi se uslovi da investicije dođu, između ostalih, u Žagubicu, Kovin, Sjenicu, Despotovac, Bosilegrad, Rašku, Ražanj i Majdanpek. Najvažnija prednost za stanovnike tih krajeva jeste činjenica da rudarstvo generiše dobro plaćene poslove. Prosečna neto zarada u Srbiji u 2013. iznosila je 385 evra dok je u sektoru rudarstva prosečna plata u tom periodu bila viša 150 odsto i iznosila 965 evra. Svetska iskustva u ovoj oblasti pokazala su da rudarstvo donosi dodatu vrednost koja prevazilazi vrednost resursa koji se eksploatišu iz zemlje. Za sebe vezuje više od 20 sporednih delatnosti.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X