Rudarski sindikat Srbije i RTB Bor iskopali ratne sekire

478 0

BOR, Lider Sindikata rudara Srbije, rudar Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Ljubiša Miljković (49), za samo dve godine, od kada je osnovana ova organizacija, prošao je put od sindikalnog mezimca kombinata bakra, do osumnjičenog za proneveru i žestokog protivnika menadžmenta RTB.

 

Za mnoge radnike potpuno neočekivano, policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru prosledila krivičnu prijavu protiv Miljkovića, koga poslovodstvo rudnika sumnjiči da je oštetio kompaniju za više oko 434 hiljada dinara, te ga tereti za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i proneveru.

 

miljkovich
Miljković smiruje članstvo – Reprezntativni smo!

 

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, on se sumnjiči da je u toku 2013. i 2014. godine, u svojstvu predsednika Sindikata rudara Srbije i poslovođe u pogonu „Jama“ Rudnika bakra Bor, koristeći povereno službeno vozilo i korporativnu karticu NIS-a, kao i svoje privatno vozilo u koje je točio gorivo sa korporativne kartice, oštetio matično preduzeće za količinu goriva od blizu tri tone.

 

Treba podsetiti da su osnivanje tog sindikata, koji je kao cilj naznačio borbu za prava svih radnika koji zarađuju hleb sa sedam kora, od samog početka pratile kontroverze, a od „milošte“ je nazivan „direktorov sindikat“.

Trujkić – satisfakciju dočekao u penziji

Da je ova organizacija osnovana na nezdrave noge i pod sumnjivim okolnostima, prvo je 2013. godine pokušao da ukaže tadašnji lider Opštinskog veća Samostalnog sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić.

 

Iako teško oboleo od multiple skleroze, započeo je štrajk glađu, pokušavajući da spreči, kako je obrazložio, da se sav novac sindikalnih članova jednog sindikata prebace na račun drugog, koji je osmislila ekipa ljudi sastavljena oko Miljkovića.

 

Trujkić je tada izjavio da Samostalni sindikat nema ništa protiv osnivanja Sindikata rudara Srbije, ali ne na način kako je to uradio Ljubiša Miljković.

 

„Članovi Samostalnog sindikata RBB se šikaniraju i preti im se otkazima ukoliko ne pređu u novi sindikat. To čini bivši predsednik te organizacije Ljubiša Miljković, koji pritiscima pokušava da preotme članstvo Samostalnog sindikata i učlani ih u Sindikat rudara Srbije. Radnici se pojedinačno pozivaju u kancelariju gde ih Miljković sa pojedinim rukovodiocima ucenjuje ukoliko ne žele da uđu u novi sindikat“, rekao je tada Trujkić.

 

Satisfakcija Sindikata borske topionice, Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Sindikata „Nezavosnost“ topionice RTB-a Bor, stigla je nedavno, kada je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, donelo rešenje po kome Sindikat Rudara Srbije ne ispunjava uslove reprezentativnosti u kombinatu bakra, jer postoje dokazi da ne deluje nezavisno od poslodavca.

 

Miljković, međutim, tvrdi da je Sindikat rudara Srbije dokazao reprezentativnost po Zakonu o radu, a da su krivične prijave protiv njega i osporavanje reprezentativnosti, „nameštaljka“ zbog toga što su rudari pozvani na protest zbog, kako je ocenila ova organizacija „teškog stanja u RTB i nedostatka investicija u rudarstvo, o čemu je pismeno obavestio i srpskog premijera“.

 

„Plašimo se da će RTB doći u goru situaciju nego što je to slučaj sa „Železarom“ u Smederevu“, rekao je predsednik Sindikata rudara Srbije.

 

Odgovarajući na optužbe o navodnoj zloupotrebi kartica za kupovinu goriva, Miljković se poziva na kolektivni ugovor kojim mu je to bilo omogućeno.

 

„Službeno vozilo „lada niva“ sam koristio za potrebe sindikalnih aktivnosti i obilazak rudnika širom Srbije, ali i za vanredne situacije koje su se dogodile u Srbiji (poplave i klizišta). Budući da RTB nema brza putnička vozila, za putovanja i obilaske srpskih rudnika sam koristio svoje privatno vozilo. Za sva putovanja sam dobijao odobrenja direktora RTB-a“, rekao je Miljković, ali i priznao da nije pisao putne naloge.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X